Ανήσυχη η Λευκωσία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από παραμέτρους του ΟΗΕ

Με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φροντίζει να καλλιεργεί το έδαφος για να φύγουμε από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας πάντα για άλλες επιλογές, έστω και εάν ρητά δεν αποκλείει την ομοσπονδία, και αυτό είναι ανησυχητικό, και ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ιδιαίτερες συνεννοήσεις για τους όρους αναφοράς, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή.

Σχολίαζε την αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στην ανάρτησή του χθες βράδυ στο twitter, για τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πως υπογράμμισε στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο» και πως «σε κάθε περίπτωση η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο (a must)»

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως η Λευκωσία αναμένει την επάνοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που αυτή είχε με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «όπως είχαμε συνεννοηθεί αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών της στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σε κάποια στιγμή θα επανέλθει».

Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε την ετοιμότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «δεν συμμεριζόμαστε την απαίτηση της Τουρκίας να πάμε για διαπραγματεύσεις μετά τον Ιούνιο. Μπορούσε εδώ και μήνες να είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε εξάλλου, εκ νέου, πως στους όρους αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνονται και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που αφορούν ασφάλεια-εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Σε σχέση με τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις οποίες θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως «είναι γνωστό ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι και τώρα υπήρξε ήδη συνεννόηση. Θα έχουμε και ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές”.

Νοουμένου, πρόσθεσε, «ότι μπορούν να συμβάλουν στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, με βάση και τις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες, βλέπουμε θετικά αυτές τις διαβουλεύσεις. Διότι εναπόκειται στις εγγυήτριες να αποδεχτούν αυτό που προβλέπεται στο Πλαίσιο για αντικατάσταση του καθεστώτος εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, και όπως είναι γνωστό τόσο η Ελλάδα, ρητά, όσο και η Βρετανία, με ένα δικό της τρόπο, έχουν συγκατανεύσει, επομένως απομένει η συναίνεση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά».