ΑΧΑΪΑ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Χαλαζοπτώσεις, πολύ θυελλώδεις άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που ισχύει από σήμερα Τρίτη 12-03-2019 μέχρι και την Τετάρτη 13-03-2019 και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει μεταβολή του καιρού από τα Δυτικά και Βόρεια από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (12-03-2019), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις άνεμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά:

Πιο αναλυτικά:

 

  1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

 

α. Την Τρίτη (12-03-2019)

Από τις πρωινές ώρες το Ιόνιο και βαθμιαία την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Από το μεσημέρι τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

β. Την Τέταρτη (13-03-2019)

Τις πρωινές ώρες την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

  1. Τους πολύ θυελλώδεις άνεμους.

Η έντασή τους την Τρίτη (12-03-2019) θα φτάσει στα πελάγη τα 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες της Τέταρτης (13-03-2019).

 

  1. Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

της τάξης των 10-12 βαθμών κελσίου, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τρίτης και τις πρωινές και βραδινές ώρες της Τέταρτης (13-03-2019), στα Κεντρικά και Βόρεια Ηπειρωτικά.

 

  1. Τις χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (12-03-2019) μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τέταρτης στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και πρόσκαιρα στα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».