ΑΧΑΪΑ: Εδώ γιορτάζονται τα Κούλουμα – Σε Πάτρα, Αιγιάλεια, Αχαγιά και Καλάβρυτα – Αναλυτικά οι προορισμοί της Καθαράς Δευτέρας

Η πλαζ της Αγυιάς και το Νότιο Πάρκο, θα είναι και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας. Σαρακοστιανοί μεζέδες, μουσική, τραγούδια, χορός και το πέταγμα του αετού, θα είναι στην «ημερήσια διάταξη», σε δύο χώρους τους οποίους αναμένεται να κατακλύσουν οι πατρινοί και οι επισκέπτες της πόλης.

Οι εκδηλώσεις στην πλαζ, θα ξεκινήσουν στις 12.00 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση χορών από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων . θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Της Γης Ανάσα».

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2015, με την παρότρυνση του μουσικού Γιάννη Μπαλαφούτη, με σκοπό την αναπαραγωγή των μελωδιών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ (κλαρίνο, νέι, τραγούδι), ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ (λαούτο, κιθάρα, ποντιακή λύρα, τραγούδι), ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΑΚΟ (παραδοσιακά κρουστά) και ΕΛΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ (τραγούδι).

 

Στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, το οποίο και φέτος έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί εκατοντάδες πατρινούς και επισκέπτες, η γιορτή για τα «κούλουμα», θα ξεκινήσει στις 12.30’ το μεσημέρι, με τμήματα του Χορευτικού να παρουσιάζουν και εκεί παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πατρέων Κ .Πελετίδη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την ορχήστρα «Απηλιώτικη Πνοή».

Πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα, που απαρτίζεται από τέσσερις μουσικούς, τους οποίους άγγιξε η δημιουργική πνοή του απηλιώτη ανέμου, γνωστού και ως λεβάντε. Από τα τραγούδια της θάλασσας ,που με φυσικότητα παίζει το βιολί και το σαντούρι ως την προσέγγιση πελοποννησιακών, μακεδονικών, θρακιώτικων και ηπειρώτικων ιδιωμάτων με τα ίδια όργανα.

Το σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΑΦΟΓΙΑΝΝΗ (τραγούδι), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (λαούτο, τραγούδι), ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΑΣ (βιολί) και ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΚΗ (σαντούρι).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΛΑΖ

 

12:00                           ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

12.30 – 13.30              XOΡΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

13:30 έως 17:00          ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΝΑΣΑ

 

 

 

ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

12.30 – 13.30              XOΡΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

13.30                           ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

14.00               ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΑΠΗΛΙΩΤΙΚΗ ΠΝΟΗ»

 

 

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 12:15

 

Στις εκδηλώσεις της Πλαζ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

>Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής Αιγίου, με την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ του δήμου, διοργανώνει και φέτος τα «Κούλουμα», για μέλη, φίλους και όλους τους Αιγιαλείς, ώστε να γιορτάσουν μαζί, από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Θα προσφερθούν: Παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά και κρασί, ενώ ο καθένας θα μπορεί να πετάξει τον χαρταετό του και να διασκεδάσουμε με τη μουσική του Νίκου Μανέτα.
>Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Πνοή» του Διακοπτού θα γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα, μαζί με την Καρναβαλική Επιτροπή, στον Σταθμό του Οδοντωτού. Από τις 10 π.μ και μετά θα υπάρχουν σαρακοστιανά, κρασί και μουσική.

 

> Ο Πολιτιστικός Όμιλος Αβύθου «Παμμέγιστοι Ταξιάρχες», την Καθαρά Δευτέρα , στο Δημοτικό Στάδιο θα γιορτάσει και θα πετάξει χαρταετό.Δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και μουσική!

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

 

> Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος», γιορτάζει τα Κούλουμα στην παραλία του Κάτω Αλισσού. Από τις 11 το πρωί και μετά, θα υπάρχει πάταγμα χαρταετού, παραδοσιακοί χοροί με το χορευτικό του τμήμα, καλογερική αλάδωτη φασολάδα βρασμένη στα ξύλα , λαγάνες, νηστίσιμα και κρασί δωρεάν.
> Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σανταμεριτών « Όρος Σκόλις», διοργανώνει εκδήλωση, την Καθαρά Δευτέρα (11 π.μ.), στο καφενείο «Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου». Το γλέντι θα΄ναι παραδοσιακό.
Με τον καιρό «σύμμαχο», άφθονο κρασί και δωρεάν φαγητό, σας περιμένουμε την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία του χωριού μας!
> Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστέρας και η τοπική κονότητα Περιστέρας, συνδιοργανώνουν Κούλουμα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μουσική και φαγητό θα΄ναι δωρεάν.
>Ο Σύλλογος Πετροχωρίου «Άγιος Γεώργιος», έχει δώσει ραντεβού την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, στην πλατεία του χωριού.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Σήμερα Καθαρά Δευτέρα ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Καλαβρύτων διοργανώνει διαγωνισμό εκμάθησης κατασκευής και πετάγματος χαρταετού, στις 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Στάδιο των Καλαβρύτων.
Τα κούλουμα θα γίνουν και στην κεντρική πλατεία της Κλειτορίας
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή καλώντας μέλη, φίλους και επισκέπτες σε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα, με κέφι και τη ζωντάνια ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση και τα δρώμενα του Καρναβαλιού στην περιοχή.