ΑΧΑΪΑ: Εκδήλωση για τα 198 χρόνια από τις πρώτες τουφεκιές του Αγώνα στην Νωνάκριδα – Στις 16-17 Μαρτίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 198 χρόνων από τις πρώτες τουφεκιές του Αγώνα στις Πόρτες Αγριδίου, στις 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821, διοργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων στην ορεινή Αιγιάλεια, στις 16 και 17 Μαρτίου 2019, με την αρωγή φορέων της περιοχής, τοπικών κοινοτήτων και τη σφραγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακράτας: «Αναγέννησις» .

Πιο αναλυτικά:

Σάββατο, 16 Μάρτη:
-στις 11:30, Αγία Βαρβάρα: Ιστορική ξενάγηση στην Αγία Βαρβάρα, αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών αγωνιστών και οπλαρχηγών

– στις 19.00, Ζαρούχλα:Ομιλία του καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ιστορικού κ. Αθανάσιου Φωτόπουλου στο Ξενοδοχείο Zarouchla Inn.

Κυριακή 17 Μάρτη, στο Αγρίδι Νωνάκριδας:
-9.30 π.μ.Θεία Λειτουργία –δοξολογία στον ιερό ναό Τίμιας Ζώνης

-11.00 π.μ.:Παρουσίαση Θεατρικού Δρωμένου: «Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης»

Στο μουσικοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιαστούν επεισόδια της τοπικής ιστορίας μέσα από τις εξομολογήσεις ιστορικών προσώπων. Ζώσα ιστορία από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, στον τόπο που εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα… (Καλλιτεχνική επιμέλεια δρώμενου: Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησις Ακράτας, σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Ασημακόπουλου). Στο δρώμενο συμμετέχει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου και εθελοντές όλων των ηλικιών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας.

– 12.00 π.μ.Παρέλαση Φιλαρμονικής Ακράτας, Θεατρικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου: «Αναγέννησις», τμημάτων Σχολείων της Δημ. Ενότητας Ακράτας με τις σημαίες- Κατάθεση στεφάνων– Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων στο Αγρίδι

Κυριακή 24 Μάρτη, Ακράτα
-19.30 μ.μ. «Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης»: Επανάληψη θεατρικού δρωμένου στην αίθουσα κινηματοθεάτρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις»

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετέχουν: Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας. Κοινότητες: Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας, Μεσορρουγίου. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: «Αναγέννησις» Ακράτας, Φιλαρμονική Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας.

Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις για τη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ που πραγματοποιήθηκαν στις 26/1/2019, αναδεικνύουν την ιστορική παρακαταθήκη της Αιγιάλειας και τη μεγάλη προσφορά της στον Αγώνα.

H Νωνάκριδα της Ομορφιάς και της Ιστορίας σας περιμένει στις 16 και 17 Μαρτίου!

advertisement