(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Χιλιάδες καρναβαλιστές και πολλά άρματα στη Μεγάλη Παρέλαση – Το αδιαχώρητο στο κέντρο

ΩΡΑ 8.30μ.μ

O ζεστός ανοιξιάτικος καιρός της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής στάθηκε σύμμαχος των 40000 καρναβαλιστών και πυροδότησε το ιλιγγιώδες κέφι, που πλημμύρισε την οδό Κορίνθου από την οδό Γούναρη έως την οδό Κιλκίς και βέβαια την πλατεία Γεωργίου, την πλατεία του Πατρινού Καρναβαλιού.
Ένα ανεπανάληπτο θέαμα, μια πρωτοφανής έκρηξη χαράς και διασκέδασης, η εξάωρη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 ήταν η ιδανική αποκορύφωση δύο περίπου μηνών, που κράτησε φέτος η μεγάλη γιορτή της πόλης προκαλώντας δυνατές συγκινήσεις και αξέχαστες εμπειρίες.
Σε μια Πάτρα που γέμισε από επισκέπτες ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, οι χιλιάδες καρναβαλιστές παρέδωσαν μαθήματα υψηλής καρναβαλικής ποιότητας και με την εξωστρέφεια και τον παροξυσμικό καρναβαλικό τους παλμό γύρισαν την πλάτη στην καθημερινότητα μεταδίδοντας σε όλη την Ελλάδα μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Στιγμιότυπα σπάνιας ομορφιάς και ανεξάντλητου κεφιού ξετυλίχτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου χιλιάδες Πατρινοί και επισκέπτες που πραγματικά έδωσαν γιορτινή όψη στην πόλη, παρακολούθησαν την εντυπωσιακή παρέλαση. Ήταν η πιο δυναμική συρροή επισκεπτών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας τον πρωτοφανή μαγνητισμό που ασκεί το Πατρινό Καρναβάλι καθιστώντας το την κορυφαία γιορτή νέων πανελλαδικά.
Η τρέχουσα επικαιρότητα βρέθηκε κατ΄ επανάληψη στο αλάθητο σατιρικό, καρναβαλικό πνεύμα τόσο των αρμάτων του Δήμου όσο και των πληρωμάτων λαβαίνοντας απρόοπτες, ευφάνταστες και συναρπαστικές μεταμορφώσεις.
Η Μπάντα του Δήμου, οι Μαζορέτες, η αντιπροσωπεία των σωματείων των σοκολατοριχτών με το καλάθι με σοκολάτες, που πρόσφεραν στον Δήμαρχο Πατρέων μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, ο εκπληκτικός κινέζικος θίασος “Flying Dragons and Dancing Lions – Team of Cuigezhuang Township” από το Πεκίνο με την παρουσίαση του εντυπωσιακού θεάτρου δρόμου του Κινέζικου Δράκου και με τα λιοντάρια του, που μας μετέφερε ταυτόχρονα σημαντικά στοιχεία των εθίμων και του πολιτισμού από τη χώρα του, έδωσαν την ιδανική πρώτη εικόνα.
Ακολούθησαν τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου, ο εντυπωσιακός Καρνάβαλος, που σατιρίζει την αστική δημοκρατία ανάμεσα σε σοσιαλφλαουτίστες και τυμπανοφιλελέ, και το Άρμα της Βασίλισσας (Κινγκ Κονγκ που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του) με τη Βασίλισσά μας Αναστασία Ψαρρού με την κουστωδία τους (Άνθινο άρμα με την Βασίλισσα του 2018 Όλγα Κατσάρα, «Πόλεμος και Ειρήνη», «Σούπερ Ήρωες», τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών). Στη συνέχεια το άρμα για την αιμοδοσία των Αιματοηρώων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Παναγία Βοήθεια» και οι Στρατηγοί με πλήρεις καρναβαλικές και τροχήλατες εξαρτήσεις αλλά και με τη Βασίλισσα Ελισάβετ προϊδέασαν για τον ερχομό των πληρωμάτων.
Η νεολαία της Πάτρας, η νεολαία της Ελλάδας απέδειξε για μια ακόμη φορά με τον πιο αποστομωτικό τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο Καρναβάλι. Στολές με εκτυφλωτικά χρώματα, οι περισσότερες από τις οποίες άγγιξαν υψηλά ευρωπαϊκά επίπεδα, χιούμορ, ακατάπαυστη χορευτική διάθεση, φαντασία, πρωτοτυπία, σατιρικό πνεύμα, μαζική συμμετοχή, ακριβή αισθητική, καπέλα που εντυπωσίασαν, αξεσουάρ που μόνο σε αυτό το Καρναβάλι μπορεί κάποιος να δει και πλατιά λαμπερά χαμόγελα, δημιούργησαν ένα σπάνιο θέαμα και ένα εκρηκτικό μείγμα εξωστρέφειας και καρναβαλικού πολιτισμού. Οι 40000 καρναβαλιστές που πλημμύρισαν τους δρόμους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξεφάντωσαν υπό τους ήχους μιας ξεσηκωτικής μουσικής που εκτόξευσε το κέφι στα ύψη. Πέρα των εξαιρετικών στολών εντυπωσίασαν τα άρματα-οχήματα και οι ευρηματικές μικρές ή μεγαλύτερες κατασκευές που παρουσίασαν τα πληρώματα, αποσπώντας θερμά σχόλια από τους θεατές. Η φετινή έμπνευση των πληρωμάτων χτύπησε κόκκινο. Η φαντασία των πληρωμάτων άντλησε από όπου μπορεί να ανοιχτεί ο νους. Θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά, θέματα «ανακυκλώσιμα» και μη, και ότι άλλο αγγίζει το μαγικό ραβδί μεταμόρφωσης των καρναβαλιστών. Θέματα που δεν χωράνε σε περιγραφές αλλά που ξεδιπλώθηκαν σε όλη την έκτασή τους προκαλώντας τον θαυμασμό και τα πλατιά χαμόγελα ντόπιων και επισκεπτών.
Στο τέλος της παρέλασης το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τους συλλόγους των σωματείων των σοκολατοριχτών στα άρματά τους, γλύκαινε ντόπιους και επισκέπτες προκαλώντας τον ενθουσιασμό τους.
Μεγάλο μέρος της παρέλασης μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 με παρουσιαστές τη Νατάσα Τραγουστή, τον Γιώργο Λογαρά και τον Μιχάλη Μπαϊρακτάρη.
Αναμφίβολα η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής ήταν η κορυφαία στιγμή της καρναβαλικής Πάτρας αποδεικνύοντας ότι στις φλέβες των Πατρινών ρέει ζεστό και υγιές καρναβαλικό αίμα, η καλύτερη απάντηση σε όσους βάζουν φρένο στη ζωή και την εξέλιξη.

ΩΡΑ 2μ.μ

Δόθηκε η εκκίνηση, οι καρναβαλοδρομείς ξεκίνησαν και η Πάτρα όλη χορεύει σε ρυθμούς εκκωφαντικούς, σε ρυθμούς αισιόδοξους μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της χαράς για τη ζωή, που είναι συνώνυμο του Πατρινού Καρναβαλιού και της πόλης.
Μετά τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», την Κριτική και τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του Πατρινού Καρναβαλιού, τη Δημοτική Μουσική που παίζει αποκριάτικους σκοπούς, τους προέδρους των σοκολατοριχτών με το καλάθι με τις σοκολάτες, τον διάσημο κινέζικο θίασο “Flying Dragons and Dancing Lions – Team of Cuigezhuang Township” από το Πεκίνο με το ανεπανάληπτο θέαμα του Κινέζικου Δράκου και τα λιοντάρια τους να μαγνητίζουν, τα άρματα του Δήμου: Καρνάβαλος, Άρμα Βασίλισσας ως Κινγκ Κονγκ με τη Βασίλισσα του 2019 Αναστασία Ψαρρού, συνοδεία των «νερουλάδων» της ΔΕΥΑΠ, Άνθινο Άρμα με την Βασίλισσα του 2018 Όλγα Κατσάρα, «Πόλεμος και Ειρήνη», «Σούπερ Ήρωες», τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών, το άρμα για την Αιμοδοσία των Αιματοηρώων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Παναγία Βοήθεια» με σύνθημα «Μην είσαι Σκρουτζ, δώσε λίγο από το αίμα σου», τους Στρατηγούς του Πατρινού Καρναβαλιού με τα υπέροχα αυτοκίνητα και τις μεταμφιέσεις τους, που είχαν στις τάξεις τους την … Βασίλισσα Ελισάβετ, ακολουθούν οι 40000 καρναβαλιστές με τις απίστευτες καλλιτεχνικές ή σατιρικές μεταμφιέσεις τους, τις υπέροχες κατασκευές τους και τα καταπληκτικά άρματα των πληρωμάτων, αλλά κυρίως το ανεξάντλητο κέφι, την αστείρευτη φαντασία, ευρηματικότητα και δημιουργικότητά τους.
Στις κερκίδες έξω από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην πλατεία Γεωργίου ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης υποδέχεται τον χείμαρρο των καρναβαλιστών.
Το καρναβαλικό θερμόμετρο έχει αγγίξει το κόκκινο αυτή την υπέροχη ανοιξιάτικη Κυριακή και το θέαμα πραγματικά ανεπανάληπτο έχει εντυπωσιάσεις τις χιλιάδες Πατρινών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, που έχουν προσέλθει στην Πάτρα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Το αποκορύφωμα της φρεσκάδας και της νιότης σε όλο του το μεγαλείο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνεπαίρνει με την ακαταμάχητη δύναμή του τους πάντες.