Κατασκευές, σωλήνες, καλώδια: Πού πρέπει να κατευθυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές

Η ελληνική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρειάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική προκειμένου να επιβιώσει. Παρά τα τεράστια εμπόδια (φόροι, ενέργεια, μη μισθολογικά κόστη) κατάφερε όχι απλά να επιβιώσει αλλά και να ενισχύσει το μερίδιό της στο ΑΕΠ. Με δεδομένους τους περιορισμούς που θέτει η υποτονική εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα, για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας, θα πρέπει να συνεχίσει να προσανατολίζεται στις εξαγωγές. Ποιες όμως είναι οι τάσεις και οι προκλήσεις για τις εξαγωγικές βιομηχανίες ιδιαίτερα σε κλάδους ιδιαίτερα δυναμικούς, όπως οι κατασκευές, οι υποδομές, η ενέργεια και τα δομικά υλικά;

Προ ημερών ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τη Fitch, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Στρατηγικής Πληροφόρησης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, παρουσίασε μελέτη που αποτυπώνει τις διεθνείς τάσεις τόσο για τους κλάδους όσο και για τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα πρέπει να επικεντρωθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Κατασκευές, σωλήνες, καλώδια: Πού πρέπει να κατευθυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές

Σύμφωνα με τη μελέτη του οίκου, οι τομείς των κατασκευών και των ενεργειακών υποδομών αλλά και οι περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής αναμένεται να εμφανίσουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και επομένως θα εμφανίσουν ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές.

Είναι αναγκαίο οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιος, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αποστολών του συνδέσμου το 49% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν έχουν καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες ή βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με αγοραστές.

Την παρουσίαση της μελέτης, που έγινε από τον R. Marshall, επικεφαλής του τομέα υποδομών και ενέργειας της Fitch Solutions, παρακολούθησαν ανώτατα στελέχη από 50 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το στέλεχος του συμβουλευτικού οίκου, οι κλάδοι των κατασκευών και των δομικών υλικών θα αποτελέσουν την προμετωπίδα για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα στο άμεσο μέλλον, καθώς οι εταιρείες καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές τους και με το κριτήριο αυτό κάνουν τις αναθέσεις και παραγγελίες τους.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της μελέτης:

-Η τεχνολογία και η αειφορία θα φέρουν επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών και των υποδομών, ωστόσο αυτή η τάση είναι μακροπρόθεσμη και η βιομηχανία κάνει αργά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

-Το 2019, σε όλο τον κόσμο κυρίως εξαιτίας του λαϊκισμού θα εφαρμοστούν πολιτικές αρνητικές για τον κλάδο των υποδομών.

-Θα δοθεί μικρότερη έμφαση σε μεγάλα φαραωνικά έργα που είναι ευάλωτα σε πολιτικές παρεμβάσεις.

-Η έμφαση θα δοθεί στις βασικές υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού και η διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

-Οι κατασκευές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη μείωση των εκπομπών, είτε άμεσα με τη χρήση υλικών είτε μέσω της τεχνολογίας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την απανθρακοποίηση.

-Χρειάζεται αλλαγή της παραγωγής και προσαρμογή της στις απαιτήσεις πελατών για βιωσιμότητα.

-Αλλαγές θα επέλθουν στην παραγωγή τσιμέντου, τα νέα υλικά, τις τεχνικές των κτιρίων και τις επιλογές της κυκλικής οικονομίας.

-Ο εξηλεκτρισμός, η αυτοματοποίηση, τα στάνταρ ενεργειακής αποδοτικότητας, η προστασία του κύκλου της ζωής θα βρεθούν στο επίκεντρο .

Για τον κλάδο των υποδομών οι περιοχές ενδιαφέροντος θα είναι οι ασιατικές χώρες, με επίκεντρο την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, η Μέση Ανατολή και ειδικά η αραβική χερσόνησος (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ) αλλά και η υποσαχάρια Αφρική.