Capital controls: Ποιοι είναι οι φόβοι και τα εμπόδια

Την ώρα που οι τραπεζίτες εκφράζουν τους φόβους για την πλήρη άρση των capital controls η κυβέρνηση βλέπει θετικά ένα τέτοιο γεγονός.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος σε συνέντευξη του στη Ναυτεμπορική αναφέρει ότι «υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης, με τη συμφωνία και την εποπτεία της ΤτΕ και είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών εντός του 2019».

Από την άλλη πλευρά, άκρως επιφυλακτικοί είναι οι Ελληνες τραπεζίτες μπροστά στο ενδεχόμενο πλήρους άρσης των capital controls και προτείνουν ακόμη να διατηρηθούν προς το παρόν ως έχουν.

Αιτία είναι η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για μια τέτοια κίνηση. Παρά την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε το 2018, οι επικεφαλής των τραπεζών εκτιμούν ότι η τυχόν άρση των περιορισμών και η ανακοπή της τάσης αυτής λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί.

Αυτό που φοβίζει τους τραπεζίτες είναι ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος ένα πολύ μεγάλο ποσό μετρητών, που υπερέβαινε τα 28 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό αποτελεί το βασικότερο οχυρό των capital controls και οποιαδήποτε σχετική κίνηση είτε από φυσικό είτε από νομικό πρόσωπο, πέραν των προβλεπόμενων, όπως π.χ. για ταξίδια, πληρωμή διδάκτρων ή νοσηλίων ή λόγω εμπορικής δραστηριότητας, προϋποθέτει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα.

Αντιθέτως, χωρίς εμπόδια πραγματοποιείται η δυνατότητα επανεξαγωγής χρημάτων από λογαριασμό τράπεζας του εσωτερικού, όταν τα χρήματα αυτά έχουν διακινηθεί μέσω λογαριασμού τράπεζας του εξωτερικού.