Το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας υποδέχθηκε τους πρώτους πιστούς

α εγκαίνια του Çamlıca, που είναι το μεγαλύτερο τζαμί στην Τουρκία, έγιναν σήμερα Παρασκευή, έπειτα από έξι χρόνια που χρειάστηκαν για την ανοικοδόμησή του. Τα εγκαίνια συνέπεσαν με την ιερή νύχτα του ισλαμικού μήνα Ρατζάμπ.

Το τεράστιο τζαμί, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του μεγαλύτερου λόφου με θέα την ασιατική ακτή του Βοσπόρου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ανεγερθεί στην Τουρκία από την ίδρυση της κοσμικής δημοκρατίας, το 1923.

Ο κύριος θόλος του τζαμιού έχει ύψος 72,5 μ. και 34 μέτρα διάμετρο – σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερος από αυτήν του Süleymaniye.

Τα φιλο-κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τζαμί Çamlıca ως «αντίπαλο δέος» στην ιστορία του Οθωμανού σουλτάνου Αχμέτ και του τζαμιού Süleymaniye στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, στην καρδιά της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Αρκετοί αρθρογράφοι έχουν συγκρίνει τον Ερντογάν με τους σουλτάνους που είχαν χτίσει τα μεγάλα τεμένη.

Το τζαμί Çamlıca, με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Hayriye Gül Tolu και Bahar Mızrak.

Στο έργο περιλαμβάνεται μουσείο, μία γκαλερί τέχνης και βιβλιοθήκη. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής εποχής, τα τζαμιά που ιδρύθηκαν από τους σουλτάνους ονομάζονταν «selatin».

Μόνον οι σουλτάνοι είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν τζαμιά με αρκετούς μιναρέδες κι αν ήθελε ένας σουλτάνος ​​να χτίσει  τζαμί, θα έπρεπε προηγουμένως να έχει κερδίσει κάποια νίκη και να χρησιμοποιήσει κέρδη από τη λεία για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή.

Αργότερα οι σουλτάνοι χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους, όπως τον 16ο αιώνα ο σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο οποίος χρηματοδότησε το τζαμί Süleymaniye από την προσωπική του περιουσία.

Το χαλί στο δάπεδο καλύπτει 17.000 τετραγωνικά μέτρα και, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, είναι ειδικής κατασκευής-χειροποίητο.

Στο τεράστιο αυτό τζαμί είναι δυνατόν να προσεύχονται ταυτόχρονα 63.000 πιστοί.

Ο διατελέσας πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (στο κέντρο της παραπάνω φωτογραφίας), υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, παρέστη στην πρωινή τελετή προσευχής για τα εγκαίνια του τζαμιού.

Το τζαμί Çamlıca χρηματοδοτήθηκε από δωρεές σε ειδική εταιρεία που δημιουργήθηκε για την κατασκευή του και κόστισε περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ελέχθη πως ήταν μόλις το ένα τρίτο της αρχικής εκτίμησης.

Υπάρχουν αρχιτέκτονες που κατέκριναν το νέο κτήριο, επειδή αποτέλεσε τη μίμηση οθωμανικών τζαμιών, αντί να δημιουργηθεί νέος σχεδιασμός.