Στα δύσκολα δοκιμάζονται, όσοι αγαπάνε τον Αθλητισμό

 

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες πρέπει και να γίνουν και να πετύχουν. Η Πάτρα θα οφεληθεί.
Πολλοί τρέχουν να… προβλέψουν τα μελλούμενα. Κάποιοι άλλοι (κι άλλες) κάνουν και επερωτήσεις στη Βουλή, «ποντάροντας» στην αποτυχία των αγώνων, αντί να στέρξουν να βοηθήσουν πραγματικά κι όχι με κοινοβουλευτικές κορώνες.
Αποτύχαμε παλιότερα να κάνουμε Μεσογειακούς στην Πάτρα. Φυτεύαμε μάλιστα και ελιές στην παράκτια ζώνη ή μάλλον βάζαμε τους ξένους των Μεσογειακών Επιτροπών να φυτεύουν τις ελιές που φυσικά, ξεράθηκαν! Και η διοργάνωση πήγε… περίπατο!
Η διοργάνωση της Πάτρας, Παράκτιοι Μεσογειακοί 2019, δεν έχει το μέγεθος των Μεσογειακών Αγώνων με τις χιλιάδες απαιτήσεις. Το 1991 το ζήσαμε το εγχείρημα της Ελλάδας σε όλο του το μεγαλείο. Ενα τεράστιο «καραβάνι» ανθρώπων απλωνόταν από τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, όπου ήταν το Μεσογειακό χωριό στο οποίο διέμεναν οι αθλητικές αποστολές ως το ΟΑΚΑ, όπου ήταν ο ομφαλός των Αγώνων. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας δούλεψαν τότε, για τους Μεσογειακούς του 1991.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Το εγχείρημα ωστόσο τέτοιας διοργάνωσης και πάλι, δεν είναι εύκολο για την πόλη μας, αλλά όπως κι αν έχει, πρέπει να γίνουν οι αγώνες και θα γίνουν.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και η ΕΕΜΑ και η ΔΕΜΑ.
Οι αναγκαίες εγκαταστάσεις μπορεί να είναι και μόνιμες αλλά και ελαφρές, πτυσσόμενες που μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης. Και είναι λάθος να συνδέουμε -ως ευκαιρία- μία διοργάνωση με στόχο να… κληρονομήσουμε κάποιες μόνιμες εγκαταστάσεις, αν δεν υπάρχει γενικότερα σχεδιασμός διαχρονικής συντήρησής τους. Το έχουμε γευθεί κι αυτό το”φρούτο”…
Τα δύσκολα είναι αλλού και γι’αυτά πρέπει να υπάρξει συνεννόηση απ’ όλους κι όχι να βλέπουν κάποιοι τη διοργάνωση ως ευκαιρία να μοιράσουν πρόσκαιρες υποσχέσεις. Μπορεί τον Μάϊο να έχουμε Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, αλλά στην Αυτοδιοίκηση όπως και γενικά στην πολιτική, υπάρχει συνέχεια.
Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί θα γίνουν τον Αύγουστο με την παρούσα Δημοτική και Περιφερειακή ηγεσία και αυτοί, Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να συμβάλλουν στην επιτυχία των αγώνων, συνδράμοντας στο έργο της Οργανωτικής Επιτροπής, που έχει πλέον επικεφαλής τον Φώτη Σαραντόπουλο που, όπως επεσήμανα πρόσφατα σε δημόσια συζήτηση, πρέπει να μετατραπεί σε… Σαβράμη της Πάτρας!
Ισως λίγοι θυμούνται τον ”στρατηγό” αλλά όσοι τον γνωρίσαμε, αποτελούσε την ψυχή όλων των διεθνών διοργανώσεων. Αυτό πρέπει να γίνει και ο Φώτης Σαραντόπουλος, επικουρούμενος απ’ όσους αγαπάνε πραγματικά τον αθλητισμό και δεν επιδιώκουν επίπλαστα πολιτικά οφέλη από την ενδεχόμενη αποτυχία των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.
Η αποτυχία είναι εύκολη. Η επιτυχία είναι δύσκολη και στα δύσκολα δοκιμάζεται καθένας, από όποια θέση κι αν υπηρετεί τον αθλητισμό.

*του Τάκη Γεωργακόπουλου- Ο Τάκης Γεωργακόπουλος πρόεδρος ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο
Καταπολέμησης Ντόπινγκ).