Guardian: Ρέκορντμαν λαϊκισμού ο Αλέξης Τσίπρας – Εσπασε όλα τα κοντέρ

Στην κορυφή της κορυφής των λαϊκιστών της αριστεράς (κι όχι μόνο), σε παγκόσμια κλίμακα, τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κατάταξη του Global Populism Database (Διεθνής Βάση Δεδομένων για το Λαικισμό).

Τη βάση δεδομένων και τη σχετική κατάταξη, δημιούργησε η Team Populism, μια ερευνητική ομάδα για τον λαϊκισμό που αποτελείται από καθηγητές ευρωπαικών πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και τον Γιάννη Σταυρακάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πολιτικοί κατατάσσονται σε λαϊκιστές της δεξιάς και λαϊκιστές της αριστεράς. Για τη βαθμολογία τους αναλύονται τέσσερα είδη ομιλιών τους, οι προεκλογικές, αυτές με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, ομιλίες σε εγκαίνια και παρεμφερείς τελετές και ομιλίες που δόθηκαν στο εξωτερικό.

Όσοι «σκοράρουν» ψηλά στην κλίμακα, έχουν κατά κανόνα πάρει τους περισσότερους πόντους λαϊκισμού στις προεκλογικές ομιλίες τους. Εφόσον εκλεγούν ρίχνουν τους τόνους.

Αυτή είναι η παρατήρηση που ταιριάζει γάντι και στο πιο… λαμπρό αστέρι της λίστας των αριστερών, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, όπως σχολιάζει ο Guardian που δημοσιεύει την κατάταξη, σε συνεργασία με την Team Populism.

«Το πολύ υψηλό σκορ του Αλέξη Τσίπρα μάλλον οφείλεται στις προεκλογικές ομιλίες του 2015, πριν τη συνθηκολόγηση με τους δανειστές που έσωσε την ελληνική οικονομία. Όλοι συμφωνούν πως έχει μετριάσει τη ρητορική του από τότε», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Για να καταλάβουμε πόσο ψηλές είναι οι βαθμολογίες των ομιλιών του πρωθυπουργού, κατάφεραν να ξεπεράσουν στο σκορ του λαϊκισμού ακόμη κι αυτές του Νικολάς Μαδούρο, του ηγέτη της Βενεζουέλας και του Ανδρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, προέδρου του Μεξικού.

Τρίτος στη λίστα είναι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν και τέταρτος, με διαφορά, είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και πέμπτος ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ισοψηφεί με έναν άλλο ευρωπαίο ηγέτη από την απέναντι κατάταξη, τον Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τους ακολουθούν με διαφορά «ανάσας» ο πρώην αρχισύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον (που, ως δάσκαλος, ξεπερνά τον μαθητή του τον πρόεδρο),  κι ο αρχηγός του αγγλικού UKIP, Νάιτζελ Φαράτζ.