Στη Ρωσία όσοι «προσβάλλουν» την κυβέρνηση θα φυλακίζονται

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ρωσική βουλή σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να φυλακίζουν όσοι «δεν σέβονται» στο διαδίκτυο την κυβέρνηση ή κρατικούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο νόμος, που σύμφωνα με τους επικριτές του θυμίζει την εποχή της νομοθέτησης στη σοβιετική περίοδο για τη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, προβλέπει και πρόστιμα έως 100.000 ρούβλια για «απρεπή» σχόλια μέσω διαδικτύου που αποτελούν «κατάφωρη προσβολή για την κοινωνία, τη χώρα, τα κρατικά σύμβολα, το Σύνταγμα ή τις αρχές».

Όσοι, δε, εντοπιστούν να επαναλαμβάνουν το αδίκημα τότε ή θα καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο πρόστιμο ή θα μπορούν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για 15 ημέρες.

Αυτό που επισημαίνουν οι διαφωνούντες με τη διάταξη αυτή είναι πως είναι τόσο ασαφώς διατυπωμένη ώστε να επιτρέπει την ένταξη σε αυτή σχεδόν κάθε κριτικής που εκφράζεται μέσω διαδικτύου κατά των ρωσικών αρχών.

«Σε λίγο θα λέμε αστεια για την κυβέρνηση μόνο ψιθυριστά στις κουζίνες μας» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook ο Ρώσος δικηγόρος Σεργκέι Σάβκιν.

Άλλη διάταξη προβλέπει και «λουκέτο» σε ιστοσελίδες που δημοσιεύουν fake news ή «ασεβές» περιεχόμενο με τον βουλευτή του κόμματος του Πούτιν που την παρουσίασε στη Βουλή να υποστηρίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί να για να στοχοποιηθούν ανεξάρτητες ή αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες.