ΠΑΤΡΑ: Οργισμένοι οι σύλλογοι στην Ξερόλακκα για τον ΣΜΑ – «Άλλα μάς έλεγε η δημοτική αρχή παλιότερα» – Τι απαντά η Μαιζώνος !

Απογοήτευση έχει προκαλέσει στους περίοικους της Ξερόλακκας η έγκριση να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ. Είχαν πειστεί, όπως λένε εκπρόσωποί τους, ότι η δημοτική αρχή θα έκλεινε την Ξερόλακκα, όπως δεσμευόταν προεκλογικά.«Επιμένουμε. Είμαστε κατά της δημιουργίας ΣΜΑ» δήλωσεο Γιώργος Βασιλόπουλος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής. Υπενθυμίζει ότι οι σύλλογοι και οι κάτοικοι είχαν συναινέσει το 2013 (επί δημαρχίας Δημαρά) να κατασκευαστεί ένας προσωρινός ΣΜΑ που θα λειτουργούσε μέχρι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, το 2019. Δηλαδή, το έτος που διανύουμε.
«Μας έλεγαν, τότε, ότι έχουμε δίκιο και θα κλείσουν την Ξερόλακκα… ». Αντί αυτού, βλέπουν να κατασκευάζεται ο τοίχος αντιστήριξης, για το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή διαφωνούσε κάθετα, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όπως και ο ΣΜΑ. «Δεν έγινε τίποτα στην τρέχουσα δημοτική περίοδο εκτός από μια ικανοποιητική επιχωμάτωση εκεί που θάβονται τα σκουπίδια. Δεν καίγεται καν το βιοαέριο, με αποτέλεσμα να εισπνέουμε καρκίνο… » μας είπε ο Γ. Βασιλόπουλος και θυμήθηκε τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων.
Από τα λεγόμενά του βγαίνει μια απογοήτευση, καθώς κάποιοι από το Δήμο που μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε για λαϊκούς αγώνες, έχουν κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τη διεκδίκηση: «Να κλείσει η Ξερόλακκα». Ανάμεσά τους και ορισμένοι που έτρεχαν στα δικαστήρια μαζί με τους κατοίκους, λέει υπαινικτικά ο Γ. Βασιλόπουλος, εννοώντας τη σημερινή δημοτική αρχή. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια προσπάθεια ανάμεσα στους συλλόγους πέριξ της Ξερόλακκας να συγκεντρωθούν και να εκτιμήσουν την κατάσταση. Ωστόσο, δεν επικρατεί αισιοδοξία, καθώς μια από τις τελευταίες απόπειρες για κινητοποίηση είχε περιορισμένη συμμετοχή.
Στο θέμα τοποθετήθηκε χθες ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, λέγοντας ότι όσα έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων υλοποιούνται, αν ο πόντος των περιοίκων αφορά όσα υπόσχονταν πριν γίνουν δημοτική αρχή.
«Ο τοίχος αντιστήριξης εξελίσσεται. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης εγκρίθηκε και θα προχωρήσει. Παράλληλα, θα προχωρήσει η οικοδόμηση του εργοστασίου στου Φλόκα» είπε και μίλησε εκτεταμένα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου που οδηγεί στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης για να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος γειτνιάζει με τον χώρο υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου να επισκεφτούν το έργο αύριο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που θα κάνει ο δήμος στην αντιπροσωπεία των κινέζων καλλιτεχνών, οι οποίοι έρχονται για να εμφανιστούν στο Καρναβάλι.
Ο Κ. Πελετίδης υποστήριξε ότι η κατασκευή του δρόμου και η περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μέτρο απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ. Πρόσθεσε ότι στα σχέδια είναι να μετεγκατασταθούν και τα δημοτικά συνεργεία που εδρεύουν στην Ξερόλακκα, για τα οποία αναζητείται χώρος που να πληροί όλα τα κριτήρια.