Μας εμπνέει δημιουργικά η πλούσια πολιτισμική και πνευματική μας κληρονομιά, η αγωνιστική πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου και του λαού μας.

Αγαπητέ συνδημότη/αγαπητή συνδημότισσα,

Το «Κοινοτικόν» λειτουργεί από το 2007 ως ανοιχτό εργαστήρι πολιτικής, πολιτισμού και κίνησης ιδεών. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης μας, το 2014 συγκροτήσαμε τη δημοτική κίνηση «Κοινοτικόν», συμμετείχαμε στις εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο τον Θεόδωρο Ντρίνια και καταλάβαμε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την πρώτη στιγμή της κινητοποίησής μας καταστήσαμε σαφές, ότι είμαστε μια ανεξάρτητη και αυτόνομηδημοτική κίνηση, ότι δεν ανήκουμε επίσημα ή ανεπίσημα σε κάποιο πολιτικό κόμμα και ότι δεν πρόκειται να γίνουμε …απόκομμα κανενός. Ούτε κομματικά βαρίδια από το χθες κουβαλάμε, ούτε ποτέ μας συμμετείχαμε στις φαύλες πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα μας, ούτε δεσμευόμαστε από κομματικές εξαρτήσεις του παρόντος. Μας ενδιαφέρει όμως η πολιτική. Θεωρούμε στοιχειώδη κοινωνική μας υποχρέωση τη συμμετοχή μας στα «κοινά».

Η ΠΟΛΗ μας μαστίζεται από μια παρατεταμένη παρακμή. Μεταπρατική στις ιδέες, παρασιτική στην οικονομία, ιδιοτελής στην κοινωνική συμβίωση. Η κρίση που βιώνει η πατρίδα μας εξαθλιώνει την κοινωνία, ισοπεδώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταρρακώνει το μορφωτικό επίπεδο, καταργεί το δικαίωμά μας στην ίδια τη ζωή.

ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ πάνω απ’ όλα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών τηςΜε ανοιχτές, συλλογικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, διευθετούμε τις κοινές υποθέσεις μας. Πιστεύουμε στην αυτονομία και τον κοινοτισμό.

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ τα δημόσια αγαθά: την υγεία, την παιδεία, το ρεύμα, το νερό.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων.

ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ένα εναλλακτικό πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, συμβατό με το περιβάλλον, τον τεχνολογικό μας πολιτισμό και την ιστορία μας. Με αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου του δημόσιου τομέα και χωρίς φοβία για την υγιή, παραγωγική και κοινωνική επιχειρηματικότητα.

ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ δημιουργικά η πλούσια πολιτισμική και πνευματική μας κληρονομιά, η αγωνιστική πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου και του λαού μας.

Τι κάναμε;

Κατά τα πέντε χρόνια παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθήσαμε με καίριες παρεμβάσεις, χωρίς φωνασκίες και φτηνούς εντυπωσιασμούς, να τιμήσουμε την ευκαιρία που μας έδωσαν οι πολίτες της Πάτρας.

Επισημάναμε τη δημογραφική κατάρρευση της πόλης, τη φυγή των νέων, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την ανάδυση νέων μορφών φτώχειας και αποκλεισμού, που περιθωριοποιούν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Αναδείξαμε τη δυσλειτουργία δομών και υπηρεσιών του δήμου, την υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών της πόλης, την έλλειψη πρασίνου, την παρακμή των δημόσιων χώρων. Δεν μείναμε μόνο στα ζητήματα της πόλης, αλλά με παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο ανακινήσαμε ζητήματα κρίσιμα για την πορεία της πατρίδας μας: την αποικιοποίηση από τους δανειστές, το νεο-οθωμανικό επεκτατισμό σε Αιγαίο – Κύπρο – Συρία, την επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών».

Η πολιτική παρουσία του «Κοινοτικόν» δεν περιορίστηκε στην αντιπολίτευση, αλλά προχωρήσαμε στην διατύπωση στοιχείων μιας διαφορετικής πολιτικής για την πόλη.

Επεξεργαστήκαμε εναλλακτικές πολιτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της πόλης, στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη.

Διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Πάτρα, πάνω σε όλο το εύρος τοπικών και εθνικών ζητημάτων.

Εκδώσαμε πολυάριθμες  ανακοινώσεις και δελτία τύπου, άρθρα και αναλύσεις μας, για τα περισσότερα από τα μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν την πόλη. Με πλήθος γραπτών ερωτήσεων ενημερώσαμε και φέραμε προ των ευθυνών της τη δημοτική αρχή για προβλήματα που πολλά από αυτά, δυστυχώς, παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα: η περιβαλλοντική βόμβα της Αμιαντίτ, η ανακύκλωση που καρκινοβατεί, το νερό του Πείρου που δεν έρχεται, η κερδοσκοπική ασυδοσία στους δημόσιους χώρους, η ξεπερασμένη αστική συγκοινωνία, η τριτοκοσμική κατάσταση στις λαϊκές αγορές, η καθυστέρηση στις ψηφιακές υποδομές, το περιττό αποτεφρωτήριο, οι ανύπαρκτοι ποδηλατόδρομοι, η έλλειψη πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το θαλάσσιο μέτωπο, το άλυτο κυκλοφοριακό, η άχρηστη αντιδρόμηση της Κανακάρη, η ασφάλεια των σχολικών μονάδων, η φροντίδα των αδέσποτων και άλλα πολλά.

Η παρουσία του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου και νυν υποψήφιου δημάρχου Θεόδωρου Ντρίνια, αποτέλεσε μεγάλο κέρδος για εμάς και είμαστε περήφανοι για αυτήν. Πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία μας έδωσε και η αντίστοιχη συμμετοχή μελών μας σε επιτροπές του Δήμου. Μας χαροποιεί η συστηματική και συνεπής δράση όλης της «ομάδας μας» αυτά τα τέσσερα χρόνια. Θεωρούμε ότι οι καίριες παρεμβάσεις μας ήταν ευχάριστα δυσανάλογες για το μικρό μας εκλογικό μέγεθος. Η συλλογικότητά μας συνεδρίαζε σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και εκτάκτως πολλές φορές, συναποφασίζοντας όσα ψήφιζε ο εκλεγμένος εκπρόσωπός μας.

Συνεχίζοντας…

Η δημοτική παράταξη «Κοινοτικόν» συνεχίζει τον αγώνα της στην τοπική πολιτική, συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 με υποψήφιο δήμαρχο τον Θεόδωρο Ντρίνια. Επιμένουμε στη δημοκρατική επανίδρυση των κοινών, αμφισβητώντας το μονοπώλιο μιας κάστας επαγγελματιών της δημόσιας ζωής, που έχει φιμώσει την έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπερβαίνουμε την παλαιοκομματική διαίρεση της αριστεράς με την δεξιά, καθώς βλέπουμε ότι σήμερα αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και διχάζουν το λαϊκό σώμα σε παραπλανητική βάση.

Πιστεύουμε, ότι η Πάτρα διαθέτει την ιστορία, τα μεγέθη και τις δυνατότητες να καταστεί και πάλι ένα εθνικό περιφερειακό κέντρο. Μια πόλη κοινωνικά, παραγωγικά και οικολογικά βιώσιμη και δημιουργική, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην ανασυγκρότηση του τόπου μας. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της έχει να συνεισφέρει τη γνώση και την κοινωνική της εμπειρία, ώστε αυτή να μεταμορφωθεί και πάλι σ’ έναν ζωντανό συλλογικό οργανισμό.