«Κόκκινα» δάνεια €4,4 δισ. θα πωληθούν ως το τέλος Ιουνίου

advertisement

Κόκκινα -επιχειρηματικά και στεγαστικά- δάνεια 4,4 δισ. θα πουληθούν από ελληνικές τράπεζες με τρεις συναλλαγές ως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για τα projects Nemo της Τράπεζας Πειραιώς, Symbol της Εθνικής Τράπεζας και Ρillar της Eurobank, τα οποία έχουν μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Υπό την πίεση του SSM οι τράπεζες δρομολόγησαν αλλεπάλληλες ενέργειες για τις οποίες οι διαδικασίες ωρίμασαν και οδηγούν τους επόμενους μήνες σε μπαράζ συναλλαγών, όπου σημαντικός όγκος ΝPLs θα μεταβιβαστεί σε funds και εξειδικευμένες εταιρείες.

Τα Nemo, Symbol και Ρillar είναι τα projects που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ αν υπολογιστούν και τα άλλα πακέτα κόκκινων δανείων που ετοιμάζουν τώρα οι τράπεζες και θα ακολουθήσουν, υπάρχουν ακόμη 2,4 δισ. NPLs που επίσης θα πουληθούν σύντομα. Και αυτό γιατί η Αlpha Bank προετοιμάζει τώρα την πώληση του πέμπτου κατά σειρά χαρτοφυλακίου κόκκινων με επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έχει ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του project Jupiter που πουλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο ακόμη πακέτα που θα βγουν προς πώληση το επόμενο διάστημα και αφορούν καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Το ένα έρχεται από την Εθνική και αφορά 600.000 υποχρεώσεις από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. και το άλλο είναι το project Iris της Πειραιώς ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές από τα Davidson Kempner, Farallon και Fortress για το πακέτο Nemo της Πειραιώς. Περιλαμβάνει μείγμα εξυπηρετούμενων και μη δανείων από 17 ναυτιλιακές εταιρείες. Η μεικτή λογιστική αξία των δανείων είναι 800 εκατ. και εκτιμάται ότι οι οικονομικές προσφορές θα επηρεαστούν καθοδικά από πιέσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η ναυτιλιακή αγορά. Τον Απρίλιο, τα Elliot, Centerbridge, Fortress και Ellington Management καταθέτουν δεσμευτικές προσφορές για το Symbol της ΕΤΕ που περιλαμβάνει 13.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών, μεικτής λογιστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ που συνδέονται με εξασφαλίσεις επί 7.900 ακινήτων. Η Εθνική αποτιμά την αξία των ακινήτων που συνοδεύουν το πακέτο Symbol σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα εμπορικά ακίνητα είναι αξίας 650 εκατ. και 450 εκατ. η αξία ακινήτων και κατοικιών.

Ομιλος για την ελληνική αγορά

Αμέσως μετά έρχονται δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο Pillar της Εurobank, που αφορά τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, μέσης αξίας έκαστο περίπου 80.000 ευρώ. Ως σύμβουλος της Εurobank ενεργεί η Morgan Stanley και στο τελικό στάδιο των δεσμευτικών προσφορών θα δώσουν το «παρών» τέσσερις επενδυτές, και συγκεκριμένα οι Pimco, Lone Star, Fortress και ένα ακόμη fund. H ιδιαιτερότητα του Pillar είναι ότι για πρώτη φορά τιτλοποιούνται κόκκινα στεγαστικά και το deal θα αποτελέσει οδηγό για την ελληνική αγορά. Επιπλέον, το Pillar, αν και ξεκίνησε πριν από το deal Eurobank – Grivalia, αντιμετωπίζεται από την τράπεζα στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2019 η Eurobank πρέπει να πραγματοποιήσει το project Cairo το οποίο προβλέπει τη μεταφορά από την τράπεζα σε εταιρεία ειδικού σκοπού κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ.

Από τις τράπεζες τις περισσότερες πωλήσεις κόκκινων δανείων έχει κάνει η Alpha. Συγκεκριμένα μέσω των πακέτων Venus, Mars, Mercury και Jupiter έχει πουλήσει προβληματικά δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ και τρέχει διαδικασία για ένα ακόμη πακέτο αξίας 1 δισ. Η ΕΤΕ πούλησε το Εarth ύψους 2 δισ., έπεται η Πειραιώς με τα Amoeba και Arctos ύψους 1,85 δισ. και η Εurobank με τα πακέτα καταναλωτικών Zenith και Eclipse ύψους 1,6 δισ.

Οι δύο σημαντικότερες συναλλαγές, υπό την έννοια ότι αφορούσαν κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, είναι η πώληση από την Πειραιώς του Amoeba ύψους 1,45 δισ. που πέρασε στην Bain αντί 432 εκατ. και του Jupiter από την Αlpha λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, που πουλήθηκε 337,1 εκατ. ευρώ στο Αpollo. Οι δύο προαναφερόμενες συναλλαγές μαζί με τις πωλήσεις των Nemo, Symbol και Ρillar θα αποτελέσουν και τον δείκτη αναφοράς για τα ελληνικά NPLs.