(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Οι γυναίκες βασικός κύκλος του «σπιράλ» του υπ. δημάρχου Πέτρου Ψωμά

Πραγματική αλλά και συμβολική σημασία έχει η ανακοίνωση από τον Πέτρο Ψωμά, σήμερα 8 Μαρτίου, τριών υποψηφιοτήτων. Πρόκειται για τρεις γυναίκες, που θα μετάσχουν ως υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο του σπιράλ. Είναι η Ευαγγελία Βαβαρούτα, η Σοφία Δριβήλα και η Ιωάννα Βασιλακοπούλου.
«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Στις προσπάθειές τους, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στην κατάκτηση της θέσης που τους αξίζει στο επίκεντρο της ζωής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πέτρος Ψωμάς.
Στην ίδια δήλωση ο υποψήφιος Δήμαρχος υπογράμμισε «ότι η θέση των γυναικών στο “σπιράλ” και κατ’ επέκταση ο ρόλος τους στο Δήμο Πατρέων δεν είναι παραχώρηση ή χατίρι. Συνδέεται με την κοινή εμπειρία αλλά και την βαθιά μου πεποίθηση ότι οι γυναίκες, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του φύλου τους, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση σε οποιοδήποτε εγχείρημα αλλαγής σελίδας στον Δήμο και στην πόλη. Υπάρχει βεβαίως η εκ του νόμου προβλεπόμενη ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια, αλλά σε ό,τι αφορά το “σπιράλ”, ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο νόμος θα τον επινοούσαμε».
Εξάλλου, ο Πέτρος Ψωμάς αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση ψηφοδέλτιο του “σπιράλ”. «Προχωράμε με γοργά βήματα στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας» τόνισε και συνέχισε: «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική η ανταπόκριση που συναντάμε. Έρχονται κοντά μας ως υποψήφιοι, άνδρες και γυναίκες, κυρίως νέοι, αλλά τελικά από όλο το ηλικιακό φάσμα, με μια εξαιρετική εκπροσώπηση όλων των επαγγελμάτων και κοινωνικών ομάδων καθώς και όλες τις περιοχές του Δήμου μας. Είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιάσουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από πρόσωπα με ιδιαίτερες δεξιότητες, εμπειρίες, ομαδικό πνεύμα, διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και με κέφι για τη δημιουργία της Πάτρας που μας αξίζει».
Ευαγγελία Βαβαρούτα: “Υπάρχει χώρος για έναν απλό πολίτη
που αγαπά τον τόπο του, να κάνει κάτι γι’ αυτόν”
«Η συμμετοχή στα κοινά είναι καθήκον και ανάγκη. Είναι συγκίνηση και ρίγος. Είναι αγώνας και προσφορά. Όμως η πραγματικότητα το έκανε δύσκολο και μακρινό. Στις δημοτικές εκλογές του 2019, λοιπόν, συμμετέχω… εξαιτίας του “σπιράλ”. Ο Πέτρος Ψωμάς δημιουργώντας αυτή τη δημοτική κίνηση με έκανε να αισθανθώ πως υπάρχει χώρος και βήμα για έναν απλό πολίτη που αγαπά τον τόπο του και τη δημοκρατία, να κάνει κάτι γι’ αυτόν, κι ας μην έχει προηγούμενη “πολιτική” πείρα» δηλώνει η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Βαβαρούτα, η οποία θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πέτρου Ψωμά “σπιράλ”.
«Θέτω στη διάθεση του “σπιράλ” τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου, ώστε να αξιοποιηθούν και να γίνουν δύναμη για “να γυρίσει ο ήλιος”, επιτέλους, και σε αυτήν την πόλη. Σαν επαγγελματίας υγείας είναι στόχος η προαγωγή της υγείας των συμπολιτών μου και η εφαρμογή διεθνών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης. Σαν μέλος πολιτιστικής ομάδας σκοπός είναι η τέχνη, σε όποια της μορφή, να βρίσκει χώρο να εκφράζεται και να μπει στην καθημερινότητα της πόλης» προσθέτει.
Η Ευαγγελία Βαβαρούτα, κόρη του Χρήστου Βαβαρούτα και της Αναστασίας Φίλια, γεννήθηκε στην Πάτρα τον Απρίλιο του 1977. Έχοντας από μικρή τη διάθεση να αναλαμβάνει ευθύνες και να δουλεύει για το κοινό καλό, υπήρξε στα μαθητικά της χρόνια μέλος των 15μελων συμβουλίων των σχολείων της (7ο Γυμνάσιο και Κλασικό Λύκειο Πάτρας). Το 1999 ολοκληρώνει το τμήμα της νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πάτρας και από το 2001 εργάζεται στο ΠΓΝ Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, στα τμήματα του χειρουργείου και της μονάδας εντατικής θεραπείας ενηλίκων. Τα ίδια χρόνια συμμετέχει στα προγράμματα αντιμετώπισης τραυματία για γιατρούς και νοσηλευτές ATLS και ATCN. Είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Κουτουλογένη και μαζί έχουν τρία παιδιά. Το 2016 συμμετέχει στη σύσταση του συλλόγου πολυπολιτισμικών χορών και τεχνών “Πάτρα, λιμάνι του κόσμου” που θέτει ως σκοπό τη διάδοση του χορού και ειδικότερα του αργεντίνικου τάνγκο στην πόλη. Από τότε εκτελεί χρέη γραμματέα στο Δ.Σ. του συλλόγου.
Ιωάννα Βασιλακοπούλου: «Ας μεταμορφωθούμε στις “επαναστατικές” εκείνες φύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας!»
«Ο Πέτρος Ψωμάς, “ο δικός μας Πέτρος” είναι ένας άνθρωπος με όραμα για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την Πάτρα και εμπνέει όλους εμάς που είμαστε δίπλα του να τον ακολουθήσουμε. Είναι φιλόδοξος, δραστήριος και ταυτόχρονα ταπεινός. Γνωρίζει καλά ότι ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι μοναχικός, γι’ αυτό, με κάθε τρόπο ωθεί τους νέους ανθρώπους να περάσουν από την αδράνεια στην πράξη, από την αποχή στη συμμετοχή. Η πόλη μας χρειάζεται τέτοιους νέους ώστε να αναπτύξουν μια ομάδα συνεργασίας με δικαιοσύνη και σεβασμό για κάθε καλό» τονίζει η Ιωάννα Βασιλακοπούλου, κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, η οποία θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πέτρου Ψωμά “σπιράλ”.
«Ως κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, έρχομαι σε επαφή με τους νέους μέσα από ενημερωτικά σεμινάρια και ποικίλες δραστηριότητες όπως αθλητικούς αγώνες, επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία, και συλλογικές δράσεις, τα οποία αποτέλεσαν τον μείζονα παράγοντα για να ασχοληθώ ξανά με τις δημοτικές εκλογές και την παράταξη “σπιράλ” τον Πέτρο Ψωμά» αναφέρει και προσθέτει: «Με ειλικρινείς και έντιμες προθέσεις θα ήθελα να αναδειχθεί η νεολαία αυτής της πόλης και να μετατραπούμε όλοι μας σε δραστήριους ανθρώπους ικανούς για όλα. Ας προσπεράσουμε μαζί βαρύθυμους κομματικούς μηχανισμούς, ας απαξιώσουμε το σύνθημα και ας αναζητήσουμε λόγους και πράξεις ουσίας. Ας προωθήσουμε νέες ιδέες, ας μεταμορφωθούμε στις επαναστατικές εκείνες φύσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος, η Πάτρα μας!».
Η Βασιλακοπούλου Ιωάννα του Θεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος της σχολής Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας. Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αγωγής και προαγωγής υγείας για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Υγιεινή Διατροφή και Διατροφικές Διαταραχές». Αποφοίτησε από το πρόγραμμα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εκπαιδευτικό αντικείμενο με τίτλο «Ψυχογενής Ανορεξία». Από το 2010 διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο και αντιμετωπίζει με επιτυχία ποικίλα περιστατικά όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρική ανορεξία, διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό παιδική παχυσαρκία κ.ά. Από το 2012 είναι Επιστημονική Διευθύντρια του “Λόγω Διατροφής” Πάτρας και το 2016 ίδρυσε την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα Διαιτολόγων Διατροφολόγων στην Ελλάδα. Το 2015 έως το 2018 είχε την ιδιότητα της Γραμματέως στην Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Δυτικής Ελλάδος. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον χώρο της διατροφής μέσα από επιστημονικά πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια.
Σοφία Δριβήλα-Δρίζη: «Λείπει η ματιά της γυναίκας
για μια ανθρώπινη Πάτρα»
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πέτρου Ψωμά “σπιράλ” θα είναι και η επιχειρηματίας Σοφία Δριβήλα-Δρίζη.
«Στις Δημοτικές Εκλογές 2019 συμμετέχω γιατί θέλω να συνεισφέρω ώστε η Πάτρα μας να γίνει πόλη για όλους. Έχοντας συναναστραφεί εδώ και χρόνια με ομάδες ανθρώπων με ιδιαιτερότητες έχω παρατηρήσει ότι λόγω παραλείψεων αποκλείονται από την καθημερινότητα παιδιά, νέοι ή άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με κινητικά προβλήματα. Συμμετέχω για μια πόλη καθαρή, σύγχρονη, μια πόλη για το σήμερα και όχι ξεχασμένη στο χθές. Στο “σπιράλ” και στο πρόσωπο του Πέτρου Ψωμά βρήκα ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και το σημαντικότερο, ανθρώπους με την ίδια θέληση για να αλλάξουμε όσα μας απασχολούν» τονίζει με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.
Όσον αφορά το δικό της όραμα η κυρία Δριβήλα αναφέρει: «Το όραμά μου για την Πάτρα είναι προτάσεις και σχεδιασμός για να πραγματοποιηθούν όλα όσα μοιάζουν δύσκολα. Να επαναλειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές (ψυχολογική υποστήριξη σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως ναρκομανείς και θύματα ενδοοικογενειακής βίας). Να λειτουργήσει ο αθλητικός τομέας του Δήμου για όλους (με μαθήματα τένις, βόλεϊ, μπάσκετ κ.λπ.) σε όλα τα συνοικιακά γήπεδα. Να αναπτυχθούν πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις (με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου) όλο τον χρόνο. Δράσεις που θα προσελκύσουν επισκέπτες και επενδυτές και θα αξιοποιήσουν την όμορφη Πάτρα. Είμαστε η πόλη που ενώνει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μου αρκεί ένα λιμάνι, θεωρώ ότι μας αξίζει και μπορούμε να αναπτυχθούμε σε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Στον Δήμο δεν λείπουν οι οικονομολόγοι και οι τεχνικοί για μια ανθρώπινη Πάτρα, λείπουν οι άνθρωποι, η ματιά της γυναίκας, της εργαζόμενης μητέρας».
Η Δριβίλα – Δρίζη Σοφία του Ιωάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, σε μια όμορφη περιοχή πίσω από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ. Όταν ήταν 11 χρονών η οικογένειά της απέκτησε το ζαχαροπλαστείο “Μουσελίν”, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα με τις δύο από τις τρεις αδερφές της. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Πατρών και συνέχισε τις σπουδές της στο Δημόσιο ΙΕΚ Πάτρας στο τμήμα Τεχνικών Τηλεπικοινωνιών όπου και αποφοίτησε το 1999. Το 2000 εργάστηκε ως υπεύθυνη πωλήσεων σε εταιρεία με ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Το 2001 εργάστηκε στην KLIMAPHONE στο τμήμα πωλήσεων συνδέσεων της COSMOTE και στο service κινητών. Το 2002 εργάστηκε για τρία χρόνια σε επιχειρήσεις του χώρου εστίασης, ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια εργαζόταν στην επιχείρηση Μουσελίν, στην οποία είναι συνιδιοκτήτρια από το 2005. Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Δρίζη με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο κορίτσια, την Λαμπρινή 11, και την Ευαγγελία 10 ετών. Από Το 2017 συμμετέχει μαζί με τα παιδιά της ενεργά σε θεατρικές παραστάσεις με σκοπό την οικονομική υποστήριξη του συλλόγου “ΜΑΧΗΤΕΣ”.