Αυξήθηκαν ξανά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες


Μόνον η ΑΑΔΕ επιστρέφει χρήματα πια στους ιδιώτες καθώς υπουργεία και κρατικοί φορείς όχι μόνον δεν μείωσαν τα χρέη τους σε ιδιώτες, αλλά τους φόρτωσαν και με νέα απλήρωτα «φέσια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον μήνα Ιανουάριο τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 1,579 δισ. ευρώ, από 1,537 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει έως τέλος του 2018.

«Ποδαρικό με φέσι» 65 εκατομμύρια ευρώ έκαναν τα νοσοκομεία, που μέσα σε ένα μήνα αύξησαν τα χρέη τους στα 359 εκατ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο. Οριακές αυξήσεις καταγράφονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (+ 7 εκατ. ευρώ) και στα Νομικά Πρόσωπα (+ 6 εκατ. ευρώ)

Αντιθέτως -λόγω και του claw back και των συμψηφισμών- μείωση εμφανίζουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ κατά 49 εκατ. ευρώ, καθώς και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 26 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η ΑΑΔΕ συνέχισε τις εκκαθαρίσεις εκκρεμών επιστροφών φόρου, που πλέον περιορίζονται σε 488 εκατ. ευρώ. Το «στοκ» των εκκρεμών επιστροφών μειώθηκε έτσι κάτω από 500 εκατ. ευρώ ή κατά 28 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.