(Βιντεο)-Σάλος από τις καταγγελίες Pyatt-Έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υποστήριξε πως η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρό της τις ερχόμενες ελληνικές εκλογές.

«Ταράζει τα νερά» η καταγγελία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πως η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις ερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει αποδείξεις αυτού του είδους χειραγώγησης των πληροφοριών. Για παράδειγμα τις προσπάθειες της Ρωσίας σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία, τις προσπάθειες να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικό Πατριάρχη» είπε ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω τώρα ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος».

Δείτε την δήλωση του Τζέφρι Πάιατ

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν στην εκδήλωση disinfo week στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρησης.

«Στόχος της εκδήλωσης, είναι να ευαισθητοποιήσει ώστε οι Ελληνικοί θεσμοί και ο ελληνικός Τύπος που είναι αρκετά ισχυροί να είναι σε συναγερμό και να μπορέσουν να αντιδράσουν καταλλήλως» είπε ακόμη ο κ. Πάιατ.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο – μία από τις πιο σημαντικές «δεξαμενές σκέψεις» των ΗΠΑ – θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν απόπειρες παρεμβάσεων ενόψει των ευρωεκλογών.

Η δήλωση Πάιατ έρχεται λίγες ώρες μετά την καταγγελία του Ντόναλντ Τουσκ πως «αντιευρωπαϊκές εξωτερικές δυνάμεις» θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών, «φωτογραφίζοντας» την Ρωσία.

Τουσκ: Αντιευρωπαϊκές εξωτερικές δυνάμεις επιδιώκουν παρέμβαση στις ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε σήμερα τις «αντιευρωπαϊκές» εξωτερικές δυνάμεις που επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εκλογών τρεις μήνες πριν από την ανανέωση του κοινοβουλίου του Στρασβούργου.

«Υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν -ανοικτά ή μυστικά- να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων, όπως συνέβη με το Brexit και με έναν ορισμένο αριθμό προεκλογικών εκστρατειών στην Ευρώπη. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι με τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Μην επιτρέψετε σε πολιτικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί από εξωτερικές δυνάμεις εχθρικές προς την Ευρώπη να αποφασίσουν για σημαντικές προτεραιότητες της ΕΕ και για την ηγεσία ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε.

Ο Τουσκ δήλωσε ακόμη ότι υποστηρίζει πλήρως τον τρόπο σκέψης για την Ευρώπη που παρουσιάσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε άρθρο του σε εφημερίδες και των 28 χωρών μελών της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως στις προτάσεις που παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβάνονται η θέσπιση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προστασία δημοκρατιών που θα παρέχει ειδικούς για τη διαφύλαξη εκλογών από χειραγώγηση και η απαγόρευση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις.

newsit