ΠΑΤΡΑ: Διαμαρτυρία εργαζομένων για τη διακοπή συνεργασίας ΚΕΤχ με το Δημόσιο ΙΕΚ

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Υ.ΕΘ.Α./ Γ.Ε.Σ./ Ν. Αχαϊας σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καταγγέλλουν την αυθαίρετη και μονομερή απόφαση του κ. Νικόλαου Κατσώνη, Διευθυντή του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Πάτρας, για διακοπή της επιτυχημένης συνεργασίας με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (Κ.Ε.Κ.-Κ.Ε.ΤΧ.) στον τομέα της πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους του Δ.Ι.Ε.Κ.
Ειδικότερα εξηγούν:
«Το πρόγραμμα συνεργασίας του Δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας με το ΚΕΚ-ΚΕΤΧ είχε ξεκινήσει την επιμορφωτική περίοδο 2015-2016 και πραγματοποιείτο στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ΚΕΤΧ, σε εφαρμογή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Άμυνας, που υπογραφόταν ετησίως. Η έναρξη της συνεργασίας οφειλόταν στην τότε αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας (και νυν αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών) Σία Αναγνωστοπούλου, που είχε ανταποκριθεί θετικά σε σχετική πρόταση του Σωματείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Η καινοτομία αυτης της συνεργασίας των δύο δημόσιων φορέων αποτέλεσε σημαντική πρωτοπορία, αφού ήταν το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα στο είδος του, που υλοποιείτο με συνέργεια των δύο Υπουργείων. Το πρόγραμμα πέτυχε, εκτός από το άνοιγμα και την προσφορά στην κοινωνία της Πάτρας, τη δωρεάν λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων συγκεκριμένων τμημάτων του ΔΙΕΚ, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να μισθώνει χώρους εργαστηρίων. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό αξιοποιήθηκε στο μέγιστο το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΕΤΧ που, με τις επιστημονικές γνώσεις του, μεταβίβαζε στη νέα γενιά εκπαιδευόμενων την τεχνογνωσία, ώστε να μη χαθεί ο πλούτος της εμπειρίας του. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την υλικοτεχνική υποδομή του ΚΕΤΧ, η οποία εμπλουτίστηκε με αυτή του ΔΙΕΚ, λειτουργώντας προς όφελος όλων των συνεργαζομένων. Η συνεργασία αυτή, απόδειξη της εξωστρέφειας του ΚΕΤΧ και του ενδιαφέροντός του για προσφορά προς την κοινωνία της Πάτρας και τους νέους της, αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένη και αποδοτική, που η τελευταία ανανέωσή της το 2018 ήταν τετραετής, κατόπιν απόφασης των δύο συναρμόδιων Υπουργείων.
Αποτέλεσε, συνεπώς, δυσάρεστη, ανεξήγητη και αναιτιολόγητη έκπληξη για μας η μονομερής διακοπή στο μέσο της επιμορφωτικής περιόδου αυτού του πρωτοπόρου προγράμματος συνεργασίας των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας και μάλιστα χωρίς καμία γραπτή επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Διευθυντή του ΔΙΕΚ προς τη Διοίκηση του ΚΕΚ-ΚΕΤΧ, παρά μόνο με μια ανεπίσημη ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΔΙΕΚ προς τους συνεργαζόμενους εκπαιδευτές ότι διακόπτεται εφεξής η συνεργασία – γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε έντονα».