«Οχι» στην παράδοση των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, εισηγήθηκε να μην παραδοθούν αμερικανικά F-35 στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Ως στρατιωτικός, θα συμβούλευα να μην υλοποιηθεί η συμφωνία για τα F-35 ώστε να μην πετούν την ώρα που ο σύμμαχός μας χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Σκαπαρότι στην επιτροπή άμυνας της Γερουσίας.

Ο Σκαπαρότι σημείωσε ότι οι S-400 μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τα F-35 και προσέθεσε ότι αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αγκυρα προκειμένου να εξηγήσει στις τουρκικές αρχές τις συνέπειες της αγοράς S-400. Η διαπίστωση του Αμερικανού στρατηγού ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, μέσω στρατιωτικών διαύλων, βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο» δεν αλλάζει την εκτίμησή του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνύπαρξη S-400 και F-35.

Η προμήθεια των S-400 αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα στρατηγικής συνεργασίας της Αγκυρας με τη Ρωσία, η οποία επέτρεψε στην Τουρκία να υλοποιήσει τον στόχο του διεμβολισμού των Κούρδων της Συρίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, ανοίγει το συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και το Αφρίν της Βόρειας Συρίας, το οποίο έπεσε στα χέρια της Τουρκίας μετά το σιωπηρό πράσινο φως της Ρωσίας, τον Μάρτιο του 2017.

Οι Κούρδοι που έφυγαν εξαιτίας της τουρκικής εισβολής δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία τώρα κατοικούνται από Αραβες και Τουρκομάνους. «Φαίνεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα είδος Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Συρίας, παρόμοια με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, αλλά με ισλαμιστική ατζέντα», είπε στην ιστοσελίδα Al-Monitor o πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας βιβλίων για τους Κούρδους της Συρίας, Τόμας Σμίντιγκερ.

kathimerini.gr