Φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για το σπάσιμο δήμων -Χάνεται η Κέρκυρα, λέει η Βάκη

Ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, για σπάσιμο των Δήμων Σάμου, Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων- Βελβεντού.

Η Φωτεινή Βάκη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος προειδοποίησε οτι με το σχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο, παραδίδει έναν Δήμο στην Χρυσή Αυγή, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχελογιανάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία, γιατί δεν προβλέπει ανάλογες ρυθμίσεις, σπάσιμο δηλαδή, μεγάλων Δήμων στην δική του περιφέρεια, τον νομό Ηρακλείου.

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν εντύπωση στους κοινοβουλευτικούς γιατί είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνονται σε τέτοια έκταση και ένταση, και ναι μεν αφορούν τοπικά συμφέροντα, αλλά σίγουρα δεν είναι άσχετες με την εύθραυστη πλειοψηφία των 151 ψήφων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, η τροπολογία του υπουργείου εσωτερικών για το «σπάσιμο» των Δήμων Σάμου, Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων–Βελβεντού σε 12 μικρότερους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους, είτε για το σπάσιμο στις περιφέρειες τους, είτε για το γεγονός ότι δεν γίνεται σπάσιμο και στις δικές τους περιοχές.

Η Φωτεινή Βάκη βουλευτής Κέρκυρας διαφώνησε με το σπάσιμο του Δήμου Κέρκυρας, γιατί όπως είπε θα δοθεί η δυνατότητα σε ακροδεξιές δυνάμεις να εκφραστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή θα παραδοθεί ο Δήμος στην Χρυσή Αυγή. Αλλά πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν κι άλλες αρρυθμίες στους νεοσύστατους Δήμους.

«Στο νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος, αιρετοί προπηλακίζονται, δημοτικά συμβούλια γίνονται με αστυνομία και έχουμε πολλούς τραυματίες. Τι μέλλει γενέσθαι με κατεπείγοντα έργα όπως το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, όταν προστεθεί το μεταβατικό διάστημα προ εκλογών, για να οργανωθούν οι νέοι δήμοι;» διερωτήθηκε.

Ο Μιχελογιαννάκης ζητάει το αντίθετο

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τη δική του πλευρά ζητά τη δημιουργία τεσσάρων επιπλέον δήμων στο Τυμπάκι , την Αλικαρνασσό , το Ζαρό και τη Ρούβα του νομού Ηρακλείου. Μάλιστα ο κ. Μιχελογιαννάκης προχώρησε ένα βήμα επιπλέον και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία του υπουργείου επειδή δεν συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία και αυτών των δήμων.

«Ένα χρόνο φωνάζω για την ιστορικότητα του δήμου στο Τυμπάκι και στη Αλικαρνασσό. Και τώρα μας λένε σε δυο τρεις μήνες . Γατί όχι τώρα; Τι θα γίνει δηλαδή σε τρεις μήνες ; Να ευαισθητοποιηθεί ο υπουργός που τώρα λείπει, εγώ δεν ψηφίζω και δεν στηρίζω τέτοια τροπολογία», είπε.

Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας, ανέφερε ότι αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσει και αναφέρθηκε στο Δήμο Γορτυνίας.

«Εναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του».

Αίτημα για διάσπαση δήμων και στη δική του περιφέρεια εξέφρασε και ο βουλευτής  Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος. Μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Ρίζος υποστήριξε ότι από το 2013 υπάρχει η άποψη για ανασύσταση του δήμου Φερών αλλά το αίτημα δεν ελήφθη υπ’όψιν . «Ελπίζω και θέλω να πάρουμε τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών  ότι μέσω της επιτροπής επαναξιολόγησης  να δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό τον δήμο» είπε.

 

advertisement