ΕΕ για Brexit: Απίθανη μία συμφωνία πριν από το Σαββατοκύριακο

Απαισιοδοξία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για κάποια σημαντική εξέλιξη σχετικά με το Brexit πριν από το σαββατοκύριακο, δήλωσαν διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τις συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

«Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία πριν από το σαββατοκύριακο. Ετοιμαζόμαστε για δουλειά το σαββατοκύριακο», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Βρετανοί αξιωματούχοι συζήτησαν επί τέσσερις ώρες χθες στις Βρυξέλλες με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των συνομιλιών, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τη καταληκτική ημερομηνία του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε συμφωνία και να φέρουμε εις πέρας το Brexit», είχε δηλώσει σε ένα αισιόδοξο tweet πριν από τη συνάντηση ο βρετανός υπουργός του Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τον γενικό εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, ο οποίος παρέχει νομικές συμβουλές στη κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες «βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι πριν από τις συνομιλίες. «Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να επιτύχουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά».

Μια σύνοψη των αποτελεσμάτων των συνομιλιών θα δοθεί σήμερα , δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, χωρίς να είναι σε θέση να πει αν οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και σήμερα.

Αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών, ο τέταρτος για τον Στίβεν Μπάρκλεϊ από τα μέσα του Φεβρουαρίου, γίνεται εν όψει ενός κρίσιμου επταημέρου για την Τερέζα Μέι και καθώς υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις για την συμφωνία εξόδου, με την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 12 Μαρτίου, μετά την απόρριψή της από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών τον Ιανουάριο.

Εάν οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν και πάλι την συμφωνία, η Τερέζα Μέι θα τους ρωτήσει στις 13 Μαρτίου εάν θέλουν μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Εάν αρνηθούν, θα τους υποβάλει στις 14 Μαρτίου μία πρόταση για περιορισμένη χρονικά αναβολή του Brexit μετά την 29η Μαρτίου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκλείει τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας και έχει ήδη προειδοποιήσει ότι για να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αναβολή, θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι εάν οι δύο πλευρές επιτύχουν συμφωνία εντός του σαββατοκύριακου, η Τερέζα Μέι μπορεί να βρεθεί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα για να βάλει την πολιτική της σφραγίδα στο κείμενο πριν το πάρει μαζί της πίσω στο Λονδίνο την παραμονή της ψηφοφορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων.