Die Presse για υπόθεση Α. Γεωργίου: «Πώς η Ελλάδα διώκει πεισματικά την αλήθεια»

Στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και συγκεκριμένα στο τρίτο κατά σειρά απαλλακτικό βούλευμα από το δικαστικό Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αναφέρεται η αυστριακή Die Presse σε άρθρο με τίτλο «Πώς η Ελλάδα διώκει πεισματικά την αλήθεια».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την υπόθεση μια από τις πιο «αλλόκοτες δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία των χωρών της ευρωζώνης» που όμως σύντομα μπορεί να οδηγηθεί σε «happy end» και σημειώνει:

«Ο Ανδρέας Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 έως το 2015, απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παραποίησης στατιστικών στοιχείων από αθηναϊκό εφετείο. Όχι για πρώτη φορά. Ήδη το 2015 και 2017 δικαστικά Συμβούλια Εφετών είχαν καταλήξει στο ότι οι κατηγορίες που η ελληνική κυβέρνηση φανατικά εξαπέλυε εναντίον του πρώην επικεφαλής στατιστικολόγου, δεν ευσταθούσαν. Αλλά κάθε φορά ο γενικός εισαγγελέας ξεκινούσε εκ νέου την ίδια διαδικασία». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη ειδικούς, είναι μάλλον απίθανο να ξανασυμβεί το ίδιο για τέταρτη φορά.

«Η υπόθεση έχει ήδη διασύρει αρκετά την αξιοπιστία της Ελλάδας» αναφέρει η Die Presse, και σημειώνει ότι στην υπόθεση Γεωργίου δεν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη οι πραγματικά υπεύθυνοι που παραποίησαν στοιχεία αλλά αυτός που αποκάλυψε την αλήθεια.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης: «Πλέον ήρθε η στιγμή για να μιλήσει κανείς και για τη σημασία ανεξάρτητων από εκάστοτε κυβερνήσεις υπαλλήλων στατιστικών υπηρεσιών: η ΕΛΣΤΑΤ είχε μια πολιτικοποιημένη διοίκηση, η οποία έπρεπε να επιβεβαιώσει κάθε στατιστικό στοιχείο. Συνήθως αποφάσιζαν για τους αριθμούς ανάλογα «με τα συμφέροντα της πατρίδας, όπως έλεγαν». Στον Γεωργίου όμως επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, σημειώνει τέλος η Die Presse, «γιατί έστειλε στις Βρυξέλλες τα σωστά στατιστικά στοιχεία (ίσως για καλό λόγο)».

Πηγή: Deutsche Welle