Το ΕΑΠ κρατήστε το Ανοιχτό

Παρέμβαση του πρώτου προέδρου του ΕΑΠ Αλέξη Λυκουργιώτη, στον οποίο άλλωστε οφείλεται και η ανάπτυξη του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λυκουργιώτης αναφέρει:
«Με αφορμή τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα, που προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας και που, όπως φαίνεται από την ειδησεογραφία, αφορούν και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, επιθυμώ να σημειώσω ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η εντυπωσιακή επιτυχία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ήταν ο καινοτομικός του χαρακτήρας (ανοιχτότητα, εξ αποστάσεως και δια βίου εκπαίδευση) και η απολύτως διακριτή φυσιογνωμία του σε σχέση με τα παραδοσιακά ιδρύματα. Αυτό επέτρεψε σε όλες τις διοικήσεις να δράσουν, εφαρμόζοντας επιτυχημένες στρατηγικές ανάπτυξης και προσαρμόζοντας τα προγράμματά του στις ανάγκες της κοινωνίας. Η διακριτή φυσιογνωμία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ως Ιδρύματος που εφαρμόζει αποκλειστικά την ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί αδιατάρακτη και στο μέλλον. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον καινοτομικό χαρακτήρα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για να συνεχίσει να προσφέρει αξιόπιστες εξ αποστάσεως προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, την απασχόληση τους και τον τόπο κατοικίας τους».

 

Ο κ. Λυκουργιώτης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, επίτιμος καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, τ. πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και τ. πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.