Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που διακινούσε λαθραίο καπνό


Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και πώληση λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, συνελήφθησαν σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, τρεις ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και το ηγετικό της στέλεχος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής κατά παράβαση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Όπως προέκυψε οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους που διακινούσε καπνικά προϊόντα, με στόχο το παράνομο κέρδος από την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου, τέλους ή δασμού ή άλλης επιβάρυνσης, ζημιώνοντας με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο αλλά και τις παθούσες εταιρείες καπνικών προϊόντων.

 

smoke2

Αναλυτικότερα τα μέλη της οργάνωσης από τον Οκτώβριο του έτους 2016 είχαν νοικιάσει δύο αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις οποίες αποθήκευαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εντοπισμού αυτών από τις αρχές.

Συγκεκριμένα μεταχειρίζονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα όπως τη χρήση οχημάτων με πινακίδες κυκλοφορίας αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ διατηρούσαν κρυφούς τους προαναφερόμενους αποθηκευτικούς χώρους ακόμα και από άτομα τα οποία που δραστηριοποιούνταν στο παράνομο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού.

Από την αστυνομική διερεύνηση προέκυψαν και διακριβώθηκαν πλήρως οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης. Συγκεκριμένα ο ένας από τους συλληφθέντες κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ επίσης είχε τον έλεγχο του «ταμείου» και τη διαχείριση των αποθηκών. Επιπρόσθετα φρόντιζε για την προμήθεια και επάρκεια τους σε λαθραία προϊόντα καπνού, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τις αμοιβές των υπολοίπων μελών.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο δεύτερος των συλληφθέντων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της οργάνωσης, όπως χώροι σε απομακρυσμένα μέρη, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά με ικανούς χώρους για την απόκρυψη οχημάτων και προϊόντων.

Τέλος ο τρίτος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των λαθραίων προϊόντων από την μία αποθήκη στην άλλη, τη διανομή στους πελάτες και την είσπραξη των χρημάτων από αυτούς.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, επτά οχήματα, καθώς και οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
184.261 πακέτα τσιγάρων τα οποία δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,
9.829 συσκευασίες καπνού των πενήντα γραμμαρίων,
18.910 ευρώ,
φορτηγό, 2 VAN, τέσσερα επιβατικά οχήματα και περονοφόρο ανυψωτικό όχημα.

smoke3

Οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και οι λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά στις 865.000 ευρώ.
Τα σχετικά με την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού φόρου κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα αποσταλούν σε Τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: www.voria.gr