Πότε θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην ΕΕ

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε την κατάργηση της ενιαίας ώρας στην Ένωση από το 2021, με 23 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

Παράλληλα, η Επιτροπή Μεταφορών καλεί την Κομισιόν να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Η τελική απόφαση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής και θα οριστικοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν οριστικοποιηθεί, η μη αλλαγή της ώρας θα ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο εάν είναι ακόμη στην ΕΕ ή σε μια μεταβατική περίοδο.

Το 2018 το Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, αναφέροντας μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην ΕΕ το 1996. Στην ψηφοφορία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες της ΕΕ με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί. 

 

Πηγή: Reader.gr