Για δεύτερη φορά στον κόσμο, ασθενής φαίνεται πως θεραπεύτηκε από το AIDS

Συγκρατημένα χαμόγελα από την είδηση ότι για δεύτερη φορά στον κόσμο, φαίνεται ότι ασθενείς θεραπεύτηκε από το AIDS. Δέχθηκε μόσχευμα δωρητή με σπάνια μετάλλαξη στον οργανισμό του, που έχει ανθεκτικότητα στον HIV.
Ο ασθενής άνδρας, δέχθηκε πριν από τρία χρόνια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών, από δωρητή με ανθεκτικότητα στον ιό HIV, λόγω σπάνιας γενετικής μετάλλαξης στον οργανισμό του.
Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ. «Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Ραβίντρα Γκούπτα, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους

Times της Νέας Υόρκης» και το Science.
Εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένος, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία» και πως αυτή τη στιγμή ο ασθενείς θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση».
Ο ασθενείς που φαίνεται πως θεραπεύθηκε, αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS. Εξηγούν ότι η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους, συν το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32), που χαρίζει ανοσία έναντι του ιού.
Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.
Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

Πηγή: sputniknews.gr