Δέσμευση Τσακαλώτου για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων ζητά η ΑΔΕΔΥ

Πάνω από 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν αγωγές για την επιστροφή των δώρων, περιμένοντας να δικαιωθούν από το ΣτΕ καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να προβεί σε πολιτική δήλωση για το αν θα πληρώσει τα αναδρομικά που διεκδικούν.

Η ΑΔΕΔΥ για το θέμα των αναδρομικών αλλά και τη ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών έχει προκηρύξει για σήμερα παναττική στάση εργασίας, από τις 12 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 12.30 μμ έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου στη 1, το προεδρείο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο για όλους (500€ τα Χριστούγεννα, 250€ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013- 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ.

«Πρώτος στόχος είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η χορήγηση επιδομάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας. Στόχος της τριτοβάθμιας οργάνωσης είναι να επανέλθουν τα δώρα στο αρχικό τους ύψος (δύο μισθοί το χρόνο).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 80% των υπαλλήλων έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98% με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι υπάλληλοι αυτοί με δικαστικά έξοδα ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ για την κατάθεση των αγωγών.

Σε νέα γνωμοδότησή της η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως η απόφαση της Ολομέλειας πρέπει να αναμένεται μετά τις 15 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως η ίδια είχε γνωμοδοτήσει από τον Ιανουάριο για άσκηση αγωγών προκειμένου να διασφαλιστούν οι υπάλληλοι στην περίπτωση που η απόφαση ακολουθήσει την πεπατημένη των συντάξεων και περιορίσει τα χρονικά αποτελέσματα της τυχόν αντισυνταγματικότητας. Η ίδια ξεκαθαρίζει πως οι υπηρετούντες με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο (αορίστου ή ορισμένου χρόνου) δεν επηρεάζονται από την αναμενόμενη απόφαση ως προς τον χρόνο άσκησης των αγωγών τους, λόγω του ότι οι διαφορές αυτές ανήκουν σε άλλο κλάδο δικαιοσύνης (πολιτικά δικαστήρια).

Όπως καταγγέλλουν επίσης οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος πριν από τις εκλογές καθυστερεί την αλλαγή στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περικοπή επιδομάτων έως 150 ευρώ μηνιαίως.

Σημαντική είναι η εξάπλωση, που καταγράφεται στις ευέλικτες μορφές στο δημόσιο λόγω της «ρήτρας» που είχε επιβληθεί στις προσλήψεις (απαιτούνταν συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων για να γίνει πρόσληψη). Ειδικότερα ο αριθμός των συμβασιούχων και εποχικών από τις 54.150 το 2012 έφτασε τις 80.962 το 2018.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 30.000 προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο δημόσιο, ενώ οι μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των υπουργών από 1.855 το 2012, αυξήθηκαν σε 2.613 το 2018.

«Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρόνια των μνημονίων ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο μειώθηκε κατά 129.962 άτομα και μάλιστα το πρόβλημα είναι έντονο σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία- αποτελεί προτεραιότητα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Για το σκοπό αυτό ζητείται να υπάρξει διακομματική συναίνεση, ώστε να υπάρξει ένας ξεκάθαρος “οδικός” χάρτης στις προσλήψεις για τα επόμενα χρόνια», είπε ο κύριος Πάιδας.

Ο γενικός γραμματέας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης επεσήμανε πως «δεν καταφέραμε να πάμε σε σύγκλιση μισθών με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά έχουμε οδηγηθεί σε απόκλιση. Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο είναι αναγκαία, ενώ λύση πρέπει να βρεθεί τώρα για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά. Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να παραπέμπεται για μετά τις εκλογές λόγω πολιτικού κόστους».

Ο αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Γιώργος Πετρόπουλος επεσήμανε πως «στα χρόνια των μνημονίων η μείωση των αμοιβών στο δημόσιο έφτασε το 30%. Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο είναι ένα δίκαιο αίτημα. Αναγκαία είναι η ενίσχυση του δημοσίου, καθώς ευαίσθητοι τομείς έχουν σοβαρές ελλείψεις λόγω της πολιτικής της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δημήτρης Μπράτης υπογράμμισε πως «καλούμε τον κύριο Τσακαλώτο να κάνει μία πολιτική δήλωση ότι αν υπάρξει θετική απόφαση στο ΣτΕ θα καταβάλλει τα αναδρομικά. Για να μην αναγκάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν αγωγές».

Ο αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Στέφανος Σαβόπουλος επεσήμανε πως «πιστεύουμε πως η απόφαση για τον 13ο και 14ο μισθό θα είναι θετική. Παράλληλα διεκδικούμε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο». Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη καταβολή των επιδομάτων στους μέχρι τώρα δικαιούχους και την διεύρυνση ειδικοτήτων με παράλληλη ένταξη στο Ασφαλιστικό καθεστώς. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».