Συγχωνεύθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ με το προξενείο εξυπηρέτησης Παλαιστινίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από σήμερα 4 Μαρτίου συγχώνευσαν το Γενικό Προξενείο της στην Ιερουσαλήμ (σ.σ.: το οποίο εξυπηρετούσε τους Παλαιστινίους) και τη νέα πρεσβεία τους στο Ισραήλ σε μία διπλωματική αποστολή.

«Από τις 4 Μαρτίου 2019, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα συγχωνευθεί στην πρεσβεία των Η.Π.Α. για να σχηματισθεί ενιαία μία διπλωματική αποστολή… Η απόφαση αυτή καθοδηγείται από τις παγκόσμιες προσπάθειές μας να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών μας δεσμεύσεων και επιχειρήσεων» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Robert Palladino δήλωσε την Κυριακή.

Ο Palladino υποστήριξε ότι η κίνηση «δεν σηματοδοτεί αλλαγή της πολιτικής των Η.Π.Α. για την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η συγχώνευση της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου στην Ιερουσαλήμ θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το επίπεδο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή και να ενισχύσει την απαίτηση του Ισραήλ για τον έλεγχο της θεωρούμενης και από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη ως ιερή πόλη. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι βλέπουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους και το καθεστώς της ιερής πόλης θεωρείται εδώ και πολύ καιρό θέμα που πρέπει να επιλυθεί μέσω ειρηνευτικής διαδικασίας Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τεράστια αντίδραση από τους Παλαιστινίους, τον αραβικό κόσμο και τον αριθμό άλλων λαών που αντιτίθενται σε μονομερείς κινήσεις όσον αφορά την διπλωματική κατάσταση της ιερής πόλης.

Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν θέση σχετικά με ζητήματα τελικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων. Τα συγκεκριμένα όρια της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ υπόκεινται σε τελικές διαπραγματεύσεις για το καθεστώς μεταξύ των μερών».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την επίτευξη «διαρκούς και συνολικής ειρήνης που θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους».

Μέχρι τώρα, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Παλαιστινιακή Αρχή εξετάζονταν μέσω του Γενικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την διπλωματική αυτή  αποστολή  -εκ των πραγμάτων- αμερικανική πρεσβεία για την Παλαιστίνη, την οποία ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει ως κράτος.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή ήρθε να ανανεώσει την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όταν είχε  αρχικά αναφερθεί στη συγχώνευση τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον ότι απλώς έτσι «μειώνουν τη γραφειοκρατία». Δήλωναν ότι «η κίνηση αποτελεί άλλο ένα νεύμα προς το Ισραήλ και απαξίωση ως προς το παλαιστινιακό κράτος».

Η Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η οποία ελέγχει την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή, έχει εκφράσει αγανάκτηση για τη συγχώνευση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΑΕ Σαέμπ Ερέκατ δήλωσε την Κυριακή ότι η απόφαση των ΗΠΑ «δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την αποτελεσματικότητα, αλλά συντάσσεται με την επιθυμία να ευχαριστήσει την αμερικανική ομάδα, η οποία είναι έτοιμη να διαλύσει τα θεμέλια του διεθνούς συστήματος και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προκειμένου να επιβραβεύσει το Ισραήλ για τις παραβιάσεις και τα εγκλήματά του».