ΠΟΕΔΗΝ: Ανύπαρκτη η πυροπροστασία στο ΚΑΤ

Την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τη «γύμνια» του ΚΑΤ στο θέμα της πυρανίχνευσης και της πυρασφάλειας, που αποκαλύφθηκε με τον τραγικό θάνατο του 53χρονου νοσηλευόμενου το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως πιστοποιητικό πυρασφάλειας διαθέτουν μόνο 10 νοσοκομεία της χώρας και όχι για όλα τα κτίρια που περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις τους.

Σε ό,τι αφορά το θλιβερό περιστατικό στο ΚΑΤ, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως το νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας καθότι δεν διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυρασφάλειας (σωληνώσεις στην οροφή που θα ρίχνουν αυτόματα νερό). Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπήρχε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια στο νοσοκομείο, αλλά στους πυροσβεστήρες δεν είχε γίνει αναγόμωση και συντήρηση από το 2016 ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο.

pyro02
pyro01

 

Το θύμα νοσηλευόταν στον 4ο όροφο τις τελευταίες 20 ημέρες και είχε υποβληθεί πριν από μία εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση, καθ’ ότι έφερε πολλαπλά τραύματα από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. «Ήταν τοξικομανής και εμφάνιζε έντονα ψυχιατρικά προβλήματα. Γι’ αυτό και με ιατρική εντολή περιοριζόταν τα χέρια με ελαστικούς επιδέσμους για να μην βγάζει τον ορό του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική φλέβα» υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Περίεργα θεωρεί η ΠΟΕΔΗΝ και τα αίτια της πυρκαγιάς τα οποία βεβαίως διερευνώνται από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Κι αυτό διότι όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της «λίγα λεπτά πριν την πυρκαγιά στο θάλαμό του βρισκόταν η βοηθός θαλάμου και τον τάιζε χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή της κάτι. Αρκετά εύφλεκτα αντικείμενα που βρισκόταν στο δωμάτιο του ήταν άθικτα».

Η φωτιά κατασβέστηκε με την έγκαιρη επέμβαση των νοσηλευτών και των γιατρών πριν προσεγγίσει τον όροφο η Πυροσβεστική.

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε παραλείψεις στον διοικητή του νοσοκομείου που «πρέπει άμεσα να διορθωθούν».

pyro04
pyro03

Χωρίς ψυχίατρο το ΚΑΤ

Εκτός των μέτρων πυροπροστασίας, κενά αποκαλύπτονται και στο ιατρικό δυναμικό, ιδίως σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο ασθενή. Παρότι χρήστης ουσιών και με ψυχιατρικά προβλήματα, τον 53χρονο δεν εξέτασε ψυχίατρος όπως ήταν απαραίτητο, διότι το ΚΑΤ δεν διαθέτει ψυχίατρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επειδή δεν υπάρχει οργανική θέση ψυχιάτρου, η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να έχει προσληφθεί επικουρικός ψυχίατρος.

«Το περιστατικό αφού δεν διέθετε ψυχίατρο θα μπορούσε να μεταφερθεί και να παρακολουθείται η μετεγχειρητική του πορεία σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει ψυχιατρική κάλυψη (πχ Σισμανόγλειο) ή θα μπορούσε να φυλάσσεται από προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου. Πώς όμως να συμβεί αυτό όταν είναι 3 ή 4 στη βάρδια για όλο το νοσοκομείο;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ. «Οι λιγοστοί νοσηλευτές και γιατροί οι οποίοι κατέσβησαν έγκαιρα την πυρκαγιά δεν μπορούν να εργάζονται με τέτοιες επισφαλείς συνθήκες» καταλήγει.

pyro06
pyro05

 

pyro08
pyro07