Με την τουριστική προβολή του τόπου, μπορούμε να πάμε την Αιγιάλεια ψηλά

Τις πρώτες προγραμματικές θέσεις δίνει στη δημοσιότητα η υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας κα Βασιλική Ψυχράμη, επικεφαλής της παράταξης “Ποιοτική Αιγιάλεια” και επιλέγει την ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, τον οποίο θεωρεί τον κυριότερο φορέα ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, μέσα από στοχευμένες δράσεις και επενδύσεις.

Στις δηλώσεις της, η κα Ψυχράμη αναφέρει:

“Ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη ελπίδα της Αιγιάλειας για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η παράταξή μας, «Ποιοτική Αιγιάλεια», έχει συγκεκριμένη στόχευση για τη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού πλαισίου, με έμφαση στην πολιτική και τη στρατηγική, το σχεδιασμό, την ενίσχυση φορέων και τις θεσμικές και οργανωτικές ρυθμίσεις, την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του προϊόντος, το μάρκετινγκ και την επικοινωνιακή στρατηγική και προβολή, τις επενδύσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις και την ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων.

Έχοντας μελετήσει κάθε σημείο του Δήμου μας και τις προοπτικές που απορρέουν από την ιδιαιτερότητά του, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών πόρων, μέσα από τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών, καινούριες τουριστικές εγκαταστάσεις, ανάδειξη άγνωστων αξιοθέατων και βέβαια κατάλληλη προβολή των «θησαυρών» του τόπου μας.

Για ποια Αιγιάλεια εργαζόμαστε; Ξεκινάμε να παρουσιάζουμε.

• Άμεσα εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και θα φέρουν πρόοδο και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του ενιαίου Δήμου μας.
• Υλοποιήσιμες και εξωστρεφείς προτάσεις, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει ο τόπος ενιαίος, δυνατός και ισόρροπα ανεπτυγμένος τις σύγχρονες προκλήσεις.
Πρώτο θέμα μας είναι η αντιμετώπιση της μάστιγας των σκουπιδιών. Η μείωση του όγκου τους είναι κομβικής σημασίας.
– Εφαρμόζουμε ανακύκλωση σε όλο το Δήμο. Την πιστεύουμε, την οργανώνουμε, την πραγματοποιούμε.
– Ενημέρωση των πολιτών πόρτα-πόρτα, τόνωση και έκφραση της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας.
– Συνεπής αποκομιδή των ανακυκλώσιμων που συγκεντρώνονται.

Πρόοδος και ανάπτυξη. Ναι, αλλά πώς;

– Στήριξη και ενδυνάμωση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης. Στενή και ουσιαστική συνεργασία της με όλους τους φορείς: πολιτιστικούς, επιστημονικούς, με τους Εμπορικούς συλλόγους, με το Επιμελητήριο Αχαΐας, με τους ναυτικούς ομίλους, με την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας, με το σύλλογο εστίασης, με τους οινοπαραγωγούς, τους αγροτικούς φορείς, με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Χρειαζόμαστε τις απόψεις, τις ιδέες, το λόγο και την ενεργό συμμετοχή όλων για «να σηκώσουμε τον ήλιο» πάνω από την Αιγιάλεια.
– Για να αναδείξουμε τις παραλιακές και ορεινές ομορφιές της, την αγροτική της παραγωγή, τους δρόμους του κρασιού και της σταφίδας, τα θρησκευτικά προσκυνήματα, τα αρχαία και τα νεότερα μνημεία της.

Για να μάθει όλη η Ελλάδα, και όχι μόνο, την ταυτότητα και όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

– Ιδρύουμε κέντρα πληροφόρησης και πωλητήρια τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στην έδρα κάθε Δημοτικής Ενότητας και σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας (λ.χ. αεροδρόμιο).
– Εκμεταλλευόμαστε τα μεγάλα έργα που έγιναν και γίνονται, μειώνοντας τις αποστάσεις. Είμαστε κοντά, διαθέτουμε αφθονία προσφορών, γινόμαστε δελεαστικός προορισμός για ποικίλους στόχους.
– Αναπτύσσουμε το συνεδριακό τουρισμό, συνεργαζόμαστε με Νομικά Πρόσωπα άλλων Δήμων λ.χ. ΚΑΠΗ, με τουριστικά γραφεία πανελληνίως, διοργανώνουμε ευρύτερες αθλητικές συναντήσεις στις ποιοτικές μας υποδομές.
– Κάθε σωματείο που βγαίνει για οποιαδήποτε διοργάνωση εκτός του Δήμου, χρίεται πρεσβευτής του. Εφοδιασμένο με έντυπο υλικό τον προβάλλει, όπου βρεθεί.
– Επωφελούμαστε από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να έχουμε τη μέγιστη προβολή της ποικιλομορφίας και των παροχών που παρέχει ο τόπος μας.
– Συνεργαζόμαστε, διεκδικούμε και αξιοποιούμε ανταποδοτικά οφέλη από κάθε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας. Σεβόμαστε και μετουσιώνουμε επωφελώς τις χορηγίες όλων. Κάθε χορηγία πιάνει τόπο, είναι ψηφίδα στο ψηφιδωτό που φτιάχνουμε όλοι μαζί.

Αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, θα αποτελέσει ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού που υλοποιούμε. Θα επανέλθουμε εκθέτοντας αναλυτικά και συγκεκριμένα το πρόγραμμά μας επί του θέματος, σε συνεργασία και με την πολύτιμη βοήθεια της των αρμοδίων φορέων της Αχαΐας, τις προτάσεις των οποίων μελετούμε προσεκτικά και δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε. Εδώ ακροθιγώς αναφέρουμε:

– Το υπάρχον τουριστικό μοντέλο έχει ξεπεραστεί. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών (οικοτουρισμός, ανάδειξη υδροβιότοπου Αλυκής, παρατηρητήριο πουλιών).
– Περιπατητικός, αναρριχητικός, αθλητικός τουρισμός.
– Θερμαλιστικός, τουρισμός υγείας, ανάπτυξη ιαματικών λουτρών Σελιανιτίκων.
– Γαστριμαργικός, οινικός.

Μια τέτοια μορφή θα διασυνδέσει τον τουρισμό με όλους τους παραγωγικούς κλάδους και θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης των ορεινών και απομονωμένων περιοχών μας.

Ηγούμεθα αυτού του μοντέλου και το καθιστούμε βασική προτεραιότητά μας. Με απλές αλλά βασικές παρεμβάσεις (καθαριότητα, φωτισμός, στάθμευση) αλλά και με την ανάπτυξη του marketing και την αξιοποίηση του διαδικτύου, μεταβάλλουμε τον τόπο μας σε χώρο εναλλακτικού τουρισμού και προάγουμε την ανάπτυξη όλου του Δήμου.
Η Αιγιάλεια είναι δυνατή, αν είναι ενιαία. Δεν τη διχάζουμε, δεν την χωρίζουμε, όπως για ψηφοθηρικούς λόγους και αντίθετα με ψηφισμένες θέσεις τους στο παρελθόν κάνουν άλλοι… Παραλιακή, πεδινή, ορεινή, βαδίζει με θέληση, συνεργασία, διάλογο, εξωστρέφεια και τόλμη προς την πρόοδο.

Ξεκινήσαμε. Συνεχίζουμε με όλους και όλες. «Είμαστε στο εμείς, όχι στο εγώ». Αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες σας, σκύβουμε στις προτάσεις σας, μαζί προχωρούμε”.