Η «μάχη των εμβολίων» στις ΗΠΑ: Παιδιά εναντίον γονιών στο Κογκρέσο

Διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει η αντίδραση παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν από γονείς που ήταν εναντίον του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί έκρηξη των κρουσμάτων ιλαράς, με πολλά περιστατικά σε πολλές πολιτείες να καταλήγουν στα νοσοκομεία, ενώ δεν λείπουν και οι θάνατοι. Το πλήρωμα του χρόνου έφερε τους γονείς που συμμετείχαν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης στο «κίνημα» κατά του εμβολιασμού, αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, αλλά κυρίως τα παιδιά τους, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης που τήρησαν οι γονείς τους.

Ένας μαθητής Λυκείου που εμβολιάστηκε παρά την αντίθεση των γονέων του αναμένεται να καταθέσει αύριο στο αμερικανικό Κογκρέσο, την ώρα που πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επιστροφή» στις ΗΠΑ ασθενειών, που θα μπορούσαν να προληφθούν με τη βοήθεια των εμβολίων.

Ο Ίθαν Λίντενμπεργκερ, ο οποίος λέει ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον «εναντίον των εμβολίων», αποφάσισε να αψηφήσει τις συστάσεις των γονιών του και να εμβολιαστεί μία φορά στα 18 χρόνια ζωής του.

Η απόφασή του έγινε πρωτοσέλιδο, σε μια περίοδο όπου οι ειδικοί της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ διατυπώνουν ανησυχίες για την επανεμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα, ιδίως σε ορισμένες κοινότητες, όπου οι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν και ζητούν να εξαιρεθούν λόγω θρησκευτικών ή «προσωπικών» κινήτρων.

Ο Ίθαν Λίντενμπεργκερ, που ζει στην πόλη Νοργουόκ, στο Οχάιο, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει κληθεί για να καταθέσει αύριο ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, μαζί με άλλους ειδικούς.

Έξι εστίες ιλαράς έχουν καταγραφεί στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου, με δηλωμένα 159 κρούσματα, στις πολιτείες της Ουάσιγκτον, του Κολοράντο ή ακόμα και της Νέας Υόρκης.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν στους πολίτες να εξαιρούνται από τον εμβολιασμό για προσωπικούς, φιλοσοφικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Η παραπληροφόρηση, κυρίως μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδότησε το κίνημα «κατά των εμβολίων» παρουσιάζοντας ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει ο εμβολιασμός.

«Η μαμά μου δεν πίστευε ότι τα εμβόλια ήταν ωφέλιμα για την υγεία και την ασφάλεια της κοινωνίας και πιστεύει ότι αυτό (ο εμβολιασμός) προκαλεί αυτισμό, ζημιά στον εγκέφαλο κι άλλες παρενέργειες» εξήγησε ο νεαρός Αμερικανός σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο YouTube.