(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Νέες αντιδράσεις κατοίκων της Κανακάρη για την αντιδρόμηση – «Επιβάλλεται να γίνει νέος επικαιροποιημένος κυκλοφοριακός σχεδιασμός»

Μια σειρά απο προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην οδό Κανακάρη μετά την διάνοιξη της αναδεικνύει μέσα από νέα ανακοίνωση του το συντονιστικό των κατοίκων της περιοχής και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους υποψηφίους να πάρουν θέση για το ζήτημα που τους απασχολεί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Ως γνωστόν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την αρχική προσφυγή μας για την αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου και Κανακάρη , κυρίως για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους. Μας αναγκάζει αυτή λοιπόν η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ασκήσουμε το παρεχόμενο από τον Νόμο δικαίωμα μας και να προσφύγουμε εκ νέου σε αυτή, ζητώντας επιτέλους κάποια στιγμή να εξεταστούν με σοβαρότητα με υπευθυνότητα, με ουσιαστικές επικαιροποιημένες μελέτες όλα τα ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα και θέματα που έχουμε αναδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θέματα που ευθέως έχει αναγνωρίσει και θέσει επί τάπητος και το Τ.Ε.Ε. στην σχετική ημερίδα του Μαΐου 2018, και για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, ούτε ακούσαμε να προτείνονται λύσεις όσο σοβαρά και αν είναι. Θέματα που και η ίδια η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2018 και όπου στην ίδια συνεδρίαση υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύσεις. Αντίθετα βλέπουμε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΊΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ προανήγγειλε , στην τοποθέτηση των φαναριών και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αντιδρόμηση χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τίποτα και κανέναν. Εξακολουθεί να λειτουργεί με την λογική «ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ». Μια λογική που ποτέ δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά αντίθετα «κατέστρεψε» πολλά έργα – όνειρα της πόλης από δεκαετίες.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΈΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν δημόσια και τεκμηριωμένα σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα για την πόλη μας. Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα πολύ καυτά και θεμελιώδη ζητήματα για την ποιότητα ζωής και το μέλλον της πόλης και πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα με σύγχρονες μελέτες και όχι βιαστικά και πρόχειρα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ να πάρει θέση γιατί είναι δεδομένο ότι η αντιδρόμηση θα έχει συνέπειες που θα επηρεάσουν καταλυτικά ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ , επαγγελματίες και κατοίκους. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙ ότι θα αντιδρομηθούν τουλάχιστόν ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ,(Κορίνθου – Κανακάρη- Μαιζώνος- Κωνσταντινουπόλεως – Αγίας Σοφίας) χωρίς να είναι ακόμα γνωστό ποιες ακόμα αλλαγές – αντιδρομήσεις – αμφιδρομήσεις θα χρειαστούν. Είναι δεδομένο ότι η πόλη σύντομα με την ολοκλήρωση του Αρσάκειου και την μεταφορά εκεί όλων των Δημοτικών υπηρεσιών, θα γνωρίσει μεγάλες αλλαγές και ανατροπές στις κυκλοφοριακές συνθήκες και ανάγκες και να επιβάλλεται να γίνει νέος επικαιροποιημένος Κυκλοφοριακός σχεδιασμός και όχι εκβιαστική εφαρμογή ενός αναχρονιστικού σχεδίου απλά για να πούμε ότι κάτι κάναμε.
Ένα παράδειγμα, από τα πολλά , που δικαιώνει τίς ανησυχίες και τούς προβληματισμούς μας είναι η εκτέλεση τώρα στην διασταύρωση Γκότση με Κανακάρη έργων για να αντιμετωπισθούν τα πλημμυρικά και τα φαινόμενα κατολίσθησης λάσπης, 2,5 χρόνια μετά την «ολοκλήρωση» του έργου, και 1,5 χρόνο μετα την επέμβαση από την παρούσα Δημοτική αρχή στο σημείο, για την εξομάλυνση των υψομετρικών διαφορών. Αυτά τα συμπληρωματικά και εκ των υστέρων έργα αποδεικνύουν γενικά ελλιπή μελέτη και σχεδιασμό του όλου θέματος, και ότι όλα τα είχαμε εναποθέσει στην εύνοια των καιρικών φαινομένων. Και οφείλουμε εδώ να ρωτήσουμε κάθε αρμόδιο. Έχει γίνει οριστική παραλαβή τού έργου; Και αν ναι πότε και από ποιόν:
Συνοψίζουμε και υπενθυμίζουμε επιγραμματικά τα κυριότερα από τα θέματα – προβλήματα που θα δημιουργήσει η αντιδρόμηση και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας την επίλυση τους.
Η αντιδρόμηση των Κορίνθου και Κανακάρη θα δημιουργήσει ανάγκη και άλλων αντιδρομήσεων και αμφιδρομήσεων για τίς οποίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ούτε μελέτες ούτε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ούτε σχετικές εγκρίσεις από την εποπτεύουσα αρχή που όπως επιβάλλει ο νόμος.
Δεν υπάρχει μελέτη για το πώς θα διαμορφωθούν οι λεωφορειακές γραμμές για να εξυπηρετούν το κοινό και όλα όσα λέγονται μέχρι στιγμής είναι ΑΝΕΥ ΜΕΛΕΤΗΣ. Σημειωτέο επηρεάζονται σχεδόν όλες οι υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές.
Δεν έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την επίδραση στην οικονομική ζωή τής πόλης , ούτε μελέτη περιβαλλοντικών συνεπειών. Δεν γνωρίζουμε τις εκτιμήσεις μελλοντικών κυκλοφοριακών φόρτων, πόσο θα αυξηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στη περιοχή, ποιες οι εκτιμήσεις για την αύξηση του επιπέδου θορύβου, και ποια τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισής τους
Δεν διαθέτει σε πολλά σημεία το προβλεπόμενο από τον νόμο πλάτος πεζοδρομίων από Κουρτέσι μέχρι Σατωβριάνδου η οδός, (όπως προβλέπει η νομοθεσία), με επακόλουθο την ύπαρξη Κινδύνων για τους παροικούντες, διερχόμενους πολίτες και ΑΜΕΑ.
Δεν έχει αναφερθεί από κανέναν ποιο σχέδιο θα εφαρμοσθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. μαζικής εξόδου κατοίκων από το κέντρο της πόλης), δηλαδή εφαρμογής του σχεδίου Ξενοκράτης. Το έχει προβλέψει κανένας ή όλα στην τύχη γίνονται; Οι δύο έξοδοι τής πόλης προς βορρά Αγίου Ανδρέου και Κανακάρη θα παρουσιάζουν το φαινόμενο του λαιμού τής μπουκάλας.
Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το θέμα ασφαλείας των 1000 περίπου μαθητών των σχολείων που βρίσκονται στην διασταύρωση Μικρής Περιμετρικής με Κανακάρη , σχολείων που λειτουργούν όλη την ημέρα. Θέμα πού έχουν αναδείξει και οι διευθυντές των τεσσάρων σχολείων χωρίς να έχει δοθεί καμία λύση.
Δεν έχουμε δει καμία κίνηση με σκοπό τη επίλυση του θέματος του παρκαρίσματος των περιοίκων. Το πρόβλημα αναγνώρισε η Δημοτική αρχή και υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί λύση. Παράλληλα οι ανάγκες θα αυξηθούν κάθετα με την συγκέντρωση Δημοτικών υπηρεσιών στο Αρσάκειο και την ταυτόχρονη απαγόρευση στάθμευσης εκατέρωθεν τής Κανακάρη. Όμως μέχρι και αν γίνουν παρεμβάσεις, εμείς θα απομακρυνθούμε, με ουσιαστική συνέπεια, να μην μπορούμε να απολαύσουμε την ιδιοκτησία μας, αφού τα ΕΙΧ αποτελούν αναγκαίο παράρτημα και προέκταση της περιουσίας μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως απαλλοτριώνεται η περιουσία μας, αφού στερούμεθα, άνευ αποζημιώσεως, του δικαιώματος που έχουν όλοι οι συμπολίτες μας. Παράλληλα θα βλαφθούν δεκάδες μικρές τοπικές επιχειρήσεις τής περιοχής
Κλείνοντας, διαβάζουμε τελευταία στα τοπικά ΜΜΕ, πως η Δημοτική αρχή προτίθεται να προβεί στις αντιδρόμησεις μετά τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου, χωρίς όμως να έχει παραλάβει τίς μελέτες που έχει παραγγείλει , χωρίς να ξέρει τί θα έχουν αποφανθεί , και χωρίς να έχει στείλει στην εποπτεύουσα αρχή αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. για το σύνολο των απαιτούμενων αντιδρομήσεων.