Ετοιμάζουν δεκαετές ομόλογο με «τσουχτερό» επιτόκιο έως 3,9%

Όλα είναι έτοιμα για έκδοση νέου έλληνικού δεκαετούς ομολόγου άμεσα -ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα ακόμη- το οποίο εμμέσως προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας εχθές Κυριακή στην (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιστροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φέρεται να δήλωσε «ας μη βάζουν κάποιοι στοίχημα ότι δεν θα ξαναβγούμε στις αγορές».

Μέχρι και την Παρασκευή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έξοδο στις αγορές στο διάστημα 5-11 Μαρτίου με ομόλογο δεκαετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τις τράπεζες-“αναδόχους”, διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «ή και εχτές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών.

Έτσι ενδεχομένως σήμερα (ή το αργότερο την Τρίτη ως Τετάρτη το πρωί) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, ανεβάζοντας τις προσδοκίες ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης θα συγκεντρωθούν 2-2,5 δισ. ευρώ, με σημαντική υπερκάλυψη και επιτόκιο της τάξης του 3,7%-3,9% περίπου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ανάγκη να κυκλοφορήσει ένα δεκαετές ομόλογο που έχει λείψει στις αγορές (το τελευταίο ελληνικό ομόλογο αυτής της διάρκειας είχε εκδοθεί Μάρτιο του 2010), όπως επίσης έχει λείψει από τις αγορές ένα ευρωπαϊκό δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 4% ετησίως, όπως αναμένεται να έχει αυτό που θα εκδοθεί.

Στην αγορά σήμερα, καμίας χώρας στην ευρωζώνη δεν διπραγματεύται ομόλογο δεκαετούς διάρκειας πάνω από το 1,5% (έως 1,4% φτάνει της Πορτογαλία) με εξαίρεση της Ιταλίας που λόγω προβλημάτων κυμαίνεται στο 2,7%.

Παρά το «αλμυρό» επιτόκιο, στο υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται στην ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικών επενδυτκών, δηλαδή επενδυτικά funds με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, αν και πολύ δύσκολα προς το παρόν θα αποτολμούσαν να στην έκδοση ασφαλιστικά Ταμεία ή άλλοι φορείς, καθώς ακόμα και μετά την αναβάθμιση από την Moody’s την Παρασκευή, η πιστοληπτική κατάταξη της χώρας μας απέχει πολύ ακόμα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου το 2010 είχε κουπόνι 6,25% και απόδοση έφτασε στο 6,39%. Το ομόλογο εκείνο ήταν το προτελευταίο πριν οδηγηθεί η χώρα εκτός αγορών και σε διακρατικά δάνεια με ρήτρες και Μνημόνια.