ΑΧΑΪΑ: Ζητούν τη δημιουργία ξεχωριστού «Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας» – Υπόμνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την δημιουργία ξεχωριστού Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας, αποστέλλει η Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Ανατολικής Αιγιαλείας, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

“Κ. Υπουργέ, είμαστε μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ανεξάρτητης Ανοικτής Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας και εκπροσωπούμε τους συνδημότες μας από Αιγείρα – Ακράτα – Διακοπτό.
Είμαστε εκλεγμένοι από τις κατά τόπους συνελεύσεις του 2014 και αποτελούμε τη συνέχεια των επιτροπών που δημιουργήθηκαν το 2010, τότε που, εντελώς απροσχημάτιστα, κατά την κατάθεση του Ν.3852 (Καλλικράτη) απορρίφθηκε, υπό όρους, η δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας ενώ ήδη υπήρχε στο προσχέδιο του συγκεκριμένου νόμου.
Στο μεσοδιάστημα αυτό η δημιουργία του υπό ίδρυση Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας μετατράπηκε σε πρόταση διαβούλευσης και ζητήθηκε από την τότε ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. η σύμφωνη απόφαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων ως αναγκαία και καθοριστική. Και ενώ οι αποφάσεις που πάρθηκαν υπέρ της δημιουργίας του Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας με συντριπτική πλειοψηφία και από τα τρία Δημοτικά Συμβούλια συνοδευόμενες και από θετικές εισηγήσεις πλειάδας φορέων και προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής του τόπου μας και όχι μόνο (Ι.Τ.Α.-Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. κ.ά.), τελικά ενταχθήκαμε στον ενιαίο και απέραντο Δήμο Αιγιάλειας. Οι φόβοι μας για το «δυσδιοίκητο» αυτού του νέου Δήμου Αιγιάλειας όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά ξεπέρασαν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας:
υπέρογκη αύξηση δημοτικών τελών (από 31,60€/κυβ.μ. πληρώνουμε 151€/κυβ.μ)
υπερφόρτωση του Χ.Υ.Τ.Α. Ανατ. Αιγιάλειας με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του
ετεροβαρής κατανομή των ανταποδοτικών
εγκατάλειψη των ημιαστικών και ορεινών περιοχών (άρδευση, οδικό δίκτυο κτλ)
αδράνεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου στην παρακολούθηση και συνδιαμόρφωση των υπό κατασκευή κατά τα προηγούμενα χρόνια μεγάλων συγκοινωνιακών αρτηριών καθώς και στο σοβαρότατο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών μας

Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα ότι:
Πρέπει να ενταχθεί η ίδρυση του Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας στην επικείμενη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει τον διαχωρισμό δυσδιοίκητων Καλλικρατικών Δήμων. Αυτό θα οδηγήσει στην άρση των προαναφερθέντων αδικιών. Συστήνοντας το δήμο μας θα έχουμε:
Χ.Υ.Τ.Α (4η Δ.Ε.)
Συμμετοχή στο διαδημοτικό έργο Βιολογικού Καθαρισμού Αιγιάλειας
Ιστορικούς τόπους και μνημεία
Πολύ μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα (Οδοντωτός, λίμνη Τσιβλού, αρχαίο θέατρο Αιγών κ.α.)
Μόνιμο εσωτερικό τουρισμό που υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό καθώς και τα δημοτικά τέλη, ιδίως το καλοκαίρι
Μικρές βιοτεχνίες, οικοτεχνίες με παράλληλη προώθηση τοπικών προϊόντων
Εντονη αγροκτηνοτροφική ενασχόληση.
Όλες αυτές τις θέσεις η Α.Α.Κ.Α.Α. τις υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση και συμμετέχει ενεργά σε αρκετούς φορείς (Εμπορικός και Τουριστικός Σύλλογος Ανατ. Αιγιάλειας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανατ. Αιγιάλειας, Ναυτικοί Όμιλοι κ.α.)
Αισθανόμαστε την ανάγκη κε Υπουργέ να σας αναφέρουμε μερικά σημαντικά κατά την άποψή μας στοιχεία ληφθέντα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας.

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Νομός Αιτωλ/νίας Δήμοι 7 πληθ. 210802 Μ.Ο/Δήμου ≈ 30.000
Νομός Αχαϊας Δήμοι 5 πληθ. 309694 Μ.Ο/Δήμου ≈ 61.500
Νομός Ηλείας Δήμοι 7 πληθ. 159300 Μ.Ο/Δήμου ≈ 23.800
Νομός Αργολίδας Δήμοι 4 πληθ. 97044 Μ.Ο/Δήμου ≈ 25.000
Νομός Αρκαδίας Δήμοι 5 πληθ. 86685 Μ.Ο/Δήμου ≈ 17.000
Νομός Κορινθίας Δήμοι 6 πληθ. 145082 Μ.Ο/Δήμου ≈ 25.000
Νομός Μεσσηνίας Δήμοι 6 πληθ 159955 Μ.Ο/Δήμου ≈ 27.000
Νομός Λακωνίας Δήμοι 5 πληθ 89138 Μ.Ο/Δήμου ≈ 18.000

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μέσος όρος των δήμων των νομών της Δυτικής Ελλάδας είναι περίπου 23.000 εκτός του νομού Αχαΐας που είναι 61.500.Σας υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος Καλλικρατικός δήμος είναι περίπου 32.000 κάτοικοι και 400 τετρ.χλμ. και ο μέσος ευρωπαϊκός δήμος εκτείνεται σε 50 τετρ.χλμ. και κατοικείται από 6.000 περίπου κατοίκους. Εάν δικαιωθεί το αίτημά μας για την ίδρυση του Δήμου Ανατ. Αιγιάλειας ο ήδη υπάρχων Δήμος Αιγιάλειας που εκτείνεται σε 1.050 τετρ.χλμ. και κατοικείται από 50.000 κατοίκους θα χωριστεί περίπου στα μισά τετρ.χλμ. με 18.000 κατοίκους περίπου στην Ανατολική Αιγιάλεια. Πράγμα που θα τον κατατάσσει περίπου στην 175 θέση των δήμων της Ελλάδας πληθυσμιακά. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και η επαρχία Κυνουρίας με περίπου 18.000 κατοίκους χωρίστηκε στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας (10.100 κάτοικοι) με έδρα το Λεωνίδιο και Νότιας Κυνουρίας(8.200 κατ.) με έδρα το Άστρος. Μας γεννιέται εύλογο ερώτημα για αυτή τη χωροταξική και διοικητική αδικία στην περιοχή μας.
Επίσης κύριε Υπουργέ αν ανατρέξετε στους χάρτες (12ος/2013) της τουριστικής, βιομηχανικής και βιοτεχνικής ανάπτυξης αλλά και εκμετάλλευσης με ήπιας μορφής Α.Π.Ε. των ανάλογων υπουργείων θα αντιληφθείτε με σαφήνεια τη διαφορά της επαρχίας Αιγιάλειας από τον ποταμό Σελινούντα και δυτικότερα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος Αιγιάλειας έχει δυσκαμψία και ο απαιτούμενος διαχωρισμός του θα βελτιώσει τις εσωτερικές διοικητικές λειτουργίες, δομές και θα αυξήσει τον έλεγχο στη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη των τόπων μας, κάτι που αυτή τη στιγμή απουσιάζει.
Εμείς πιστεύουμε ότι η τόνωση των τουριστικών προσπαθειών στον τόπο μας σε συνδυασμό με την προώθηση των αγροκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων θα δώσουν άλλη πνοή. Επίσης η τόνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας και της οικοτεχνίας αλλά και της δημιουργίας Α.Π.Ε., όπου το επιτρέπει η αισθητική του τοπίου που πανθομολογουμένως έχει τα χαρακτηριστικά περιοχής υψίστου φυσικού κάλλους, μπορεί να βελτιώσει αρκετά την καθημερινότητά μας. Παράλληλα η διασύνδεσή μας με την Ολυμπία οδό αλλά και η άμεση με τον Προαστιακό θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας.
Είμαστε πεπεισμένοι, όπως και εσείς άλλωστε, ότι προτεραιότητα για τη χώρα έχει η βελτίωση των εσωτερικών διοικητικών λειτουργιών καθώς και ο έλεγχος με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον νέο Δήμο Ανατ.Αιγιάλειας που θα χαρακτηρίζεται από τη συνοχή του πληθυσμού του, των ομοιογενών ασχολιών και της νοικοκυρεμένης και ευέλικτης διοίκησης που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υλοποιηθεί επιτυχώς από τον ετεροβαρή δήμο Αιγιάλειας που προκρίνει τις ανάγκες της έδρας του (Αίγιο) εις βάρος της περιφέρειας. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε παρέμβει στους προκατόχους σας στο ΥΠ.ΕΣ., χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα όμως που η τροπολογία της κυβέρνησής σας ανοίγει τον δρόμο για την άρση της αδικίας, ευελπιστούμε ότι εσείς και κυβέρνησή σας θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της περιοχής μας με αίσθημα δικαιοσύνης.

Για την Α. Α .Κ . Α . Α.
Απόστολος Φώτης, Συλιβαινιώτικα
Κώστας Νικολάου , Ακράτα
Οδυσσέας Καλύβας, Κράθιο
Κώστας Οικονόμου, Διακοπτό
Γιάννης Ψαράκος , Αιγείρα