ΠΑΤΡΑ: Δημιουργία Νέα Δημοτικής Κίνησης – Από την αντικαπιταλιστική Αριστερά

Την Κυριακή 24/2 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μαζική συνέλευση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για τη δημιουργία Δημοτικής Κίνησης. Η συνέλευση μετά από έντονο προβληματισμό, κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις και αποφάσεις:
α) Οι δημοτικές εκλογές, οι πρώτες με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν με βάση το νέο νόμο του “Κλεισθένη 1” για τη λειτουργία των δήμων, σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση επιταχύνει και εντατικοποιεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Φτωχοποιεί την κοινωνική πλειοψηφία, αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, οξύνει τις οικονομικές-κοινωνικές αντιθέσεις. Συγκεντρώνει ακόμα περισσότερο πλούτο στην οικονομική ολιγαρχία, αποδιαρθρώνει κάθε κατάκτηση και εργατικό δικαίωμα που έχει απομείνει. Στοχεύει στην ισχυροποίηση του πολιτικού συστήματος και εξουσίας των καπιταλιστών και την πλήρη πρόσδεση στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς ΕΕ-ΝΑΤΟ- ΗΠΑ.
β) Οι δήμοι, φορείς άσκησης της αστικής πολιτικής.
Οι δημοτικές αρχές ΝΔ- ΠΑΣΟΚ συμπληρώνουν την πολιτική της κεντρικής Κυβέρνησης, υλοποιώντας μια αντιλαϊκή- αντεργατική, περιβαλλοντοκτόνα πολιτική που εκδηλώνεται με την φορομπηξία, τα δημοτικά τέλη – φόρους, την επέκταση – καθιέρωση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, την παροχή υπηρεσιών με ανταποδοτικά κριτήρια και ακριβό αντίτιμο, την οικονομική τους λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών πρόνοιας (τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, αποκλεισμός παιδιών κ.ά.), την υποβάθμιση δημόσιων χώρων και υποδομών, την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή της υλοποίησης της επιχειρούμενης επίθεσης, έχει η ενίσχυση του τοπικού κράτους. Ο «Κλεισθένης 1» έρχεται σε αυτήν την κατεύθυνση να φέρει θεσμικές αλλαγές που αποτελούν τη συνέχεια του «εκσυγχρονισμού» και την εμπέδωση όσων εφαρμόστηκαν με τον «Καλλικράτη», δηλαδή πρόσδεση και διαπλοκή των δήμων με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους. Αποτελεί την εξειδίκευση της αντιδραστικής πολιτικής στο τοπικό κράτος, στο σύγχρονο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, όπως αποκρυσταλλώνεται μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονίων διαρκείας.
Η συνέλευση αποφάσισε τη δημιουργία διακήρυξης που θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνέλευση.
Αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε κάλεσμα άλλων δυνάμεων και αγωνιστών που βρίσκονται στην αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιδιαχειριστική, αντιΕΕ αριστερά για ενωτικό σχέδιο στο Δήμο με το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα – διακήρυξη – πολιτική γραμμή – επικεφαλής και ομάδες συλλογικής εκπροσώπησης και εναλλαγής.
Η Κίνηση «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα» με τους αγώνες στο κίνημα, μπορεί να συμβάλει σε μία προοπτική, με την πάλη για:
• εργατικά δικαιώματα και ανάγκες
• τα τοπικά προβλήματα, καθώς και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των λαϊκών στρωμάτων
• τον αντιλαϊκό ρόλο της ΕΕ μέσω των προγραμμάτων και άλλων οργανισμών του κεφαλαίου (ΟΟΣΑ, παγκόσμια τράπεζα)
• τον καταστροφικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων και δημόσιων αγαθών (υδρογονάνθρακες, σκουπίδια, νερό, κ.ά. )
• την αποτροπή του πολέμου ενάντια στην ελληνική ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό
• καμία συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, έξοδο από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να κλείσουν οι βάσεις
• το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ