ΠΑΤΡΑ: Πάει στις καλένδες η αντιδρόμηση της οδού Κανακάρη – Οι κάτοικοι βλέπουν ότι το έργο πάει για καλοκαίρι και αν!

Η αντιδρόμηση της οδού Κανακάρη θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα μνημείο της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο επίπεδο των έργων. Προχειρότητα, εμπλοκές, ενστάσεις και στο τέλος στασιμότητα και αποστολή στις καλένδες! Κατά το κοινώς λεγόμενο, «αύριο βλέπουμε». Εκεί, στο αύριο, δεν υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι. Η δυσαρέσκεια κάποιων που θα αισθανθούν θιγόμενοι και η απειλή της διαμαρτυρίας τους δια της ψήφου στις κάλπες που ζυγώνουν, κάτι που αφορά τόσο τη δημοτική αρχή όσο και αυτούς που διεκδικούν τον θώκο της Μαιζώνος.

Τα «καυτά» θέματα απομακρύνονται από τη φωτιά κάτι τέτοιες περιόδους. Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Παύλος Στάμος, τονπίζει τώρα ότι το πιθανότερο, σενάριο είναι η αντιδρόμηση να εφαρμοστεί το καλοκαίρι. Ο πιθανότερος χρόνος είναι από τα μέσα Ιουλίου του 2019 έως τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Πού βρίσκεται λοιπόν αυτή τη στιγμή η περίφημη αντιδρόμηση; Στην εκκίνηση σε σημειωτόν, αν εξαιρέσεις την τοποθέτηση φαναριών η οποία προχωράει, υπό τις συνεχείς οχλήσεις των κατοίκων, των μόνων που εξακολουθούν να επιμένουν.

Ο  συντονιστής της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων των οδών Κανακάρη και Κορίνθου, γνωστό φαρμακοποιό Δημήτρη Δημητρόπουλο, ο οποίος μας βάζει στο κλίμα των τελευταίων εξελίξεων

Μια απόφαση εν είδει… ευχής

«Το έργο της αντιδρόμησης έχει να κάνει με κατασκευαστικά αλλά και με νομικά προβλήματα» λέει ο κ. Δημητρόπουλος. «Τα τεχνικά λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουν. Ανύπαρκτα πεζοδρόμια, ανηφόρες, καταργημένες θέσεις πάρκινγκ και κυρίως ένας δρόμος από τον οποίο δεν μπορεί να περάσει αστικό λεωφορείο.Το πιο αστείο; Αν εμείς δεν είχαμε επισημάνει αυτή τη λεπτομέρεια, πιθανόν να προχωρούσανε στην αντιδρόμηση και να φτάνανε σε αδιέξοδο ενώ αυτή θα είχε γίνει. Φανταστείτε το λίγο αυτό.

Το νομικό πρόβλημα αναδείχθηκε τώρα μετά την ένταση που καταθέσαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Μας λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι ο δήμος δεν έχει πάρει απόφαση από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου όπως επιβάλλεται από το νόμο. Πρόκειται για τη Διεύθυνση που εγκρίνει, τροποποιεί και προτείνει για το θέμα και μετά γίνεται η έκδοση ΦΕΚ. Απορρίφθηκε η προσφυγή μας επειδή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θεσπίζει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να είναι εκτελεστή απόφαση, αλλά απλώς σχεδιάζει να λάβει τη σχετική απόφαση. Δηλαδή η αποκεντρωμένη, αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που υφίσταται ως ευχή, αφού μόνον τις εκτελεστές αποφάσεις ελέγχει. Πώς λοιπόν, με ποια απόφαση ο Δήμος προχωρεί σε προπαρασκευαστικές εργασίες αντιδρόμησης; Σχετικό θέμα είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που απορρίφθηκε από το συμβούλιο επικρατείας. Και ερωτάμε τι γίνεται τελικά σε αυτή τη πόλη; Έχει μέλλον ή η κάθε δημοτική αρχή ανεβαίνει γιαμ ια 4ετία ή 5ετία, κάνει ότι θέλει και μετά έρχεται η επόμενη και τα αλλάζει; Η αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου αφορά το μέλλον της Πάτρας. Είναι δυνατόν να το αντιμετωπίζουμε με αυτή την επιπολαιότητα;

Αν εμείς δεν είχαμε καταθέσει την ένσταση δεν θα έβγαινε π.χ. αυτό το θέμα στην επιφάνεια. Η Αποκεντρωμένη λέει “δεν έχετε καταθέσει κανένα αίτημα για αντιδρόμηση”. Εμείς είμαστε οι κακοί;»

Η μίνι και το …αντίθετό της

«Από την αρχή λέγαμε “ρε παιδιά περιμένετε να ανοίξει η μικρή Περιμετρική, να δούμε θα απορροφήσει κίνηση; Και κατά πόσον τότε θα είναι αναγκαία η αντιδρόμηση; Ήδη λοιπόν βλέπουμε ότι η μίνι περιμετρική απορροφάει κίνηση. Τα 10-15000 οχήματα από τα Ταμπάχανα δεν θα περνούσαν από το κέντρο; Ποιος ο λόγος να μιλάνε λοιπόν για διάνοιξη που θα απορροφήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης, όταν ήδη αυτό συμβαίνει με τη μίνι; Ή μήπως πάμε να κάνουμε το αντίθετο από αυτό που κάνει η μίνι; Να περάσουμε με την αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου τα αυτοκίνητα από την εθνική οδό στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Γεωργίου. Το κάτω μέρος της πλατείας θα είναι πεζοδρομημένο και το πάνω θα είναι διεθνής δρόμος.Πείτε μου σε ποια ευρωπαϊκή πόλη το κάνουν αυτό. Μας λένε ότι είναι αναγκαία η αντιδρόμηση για να προχωρήσει η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος. Εφόσον τα λεωφορεία δεν θα περάσουνε από την Κανακάρη θα κάνουμε αντιδρόμηση και της Μαιζώνος που θα αρχίζει από την Κολοκοτρώνη. Ποιος ο λόγος να αλλάξουμε πέντε δρόμους στην πόλη, Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος, Κωνσταντινουπόλεως, Αγίας Σοφίας, για να έχουμε ποιο αποτέλεσμα τη στιγμή που τώρα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικότατα και για τα λεωφορεία; Για ποιο λόγο να μην μείνει η κατάσταση ως έχει; Δεν είναι ότι καταργούμε τη διάνοιξη, την απορρίπτουμε και λέμε να την ξανακλείσουμε την Κανακάρη. Λέμε να μείνει ως έχει τώρα».

«Μη τυχόν και μας πουν για τα φανάρια…»

«Και για τα φανάρια ακόμη μπαίνει ερώτημα αν και κατά πόσο υπάρχει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τοποθέτησή τους από τη στιγμή που το όλο σενάριο της αντιδρόμησης δεν υφίσταται. Μην τυχόν μας πούνε αύριο, ότι “αφού σου βάλαμε τα φανάρια, θα προχωρήσουμε αναγκαστικά στην αντιδρόμηση”» λέει ο κ. Δημητρόπουλος.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένa να μας δoθεί επικυρωμένη μελέτη με βάση τα νέα δεδομένα. Το καταθέσαμε εγγράφως και ακόμη το περιμένουμε. Όταν προχωράς την αντιδρόμηση και τοποθετείς φανάρια πρέπει να έχεις επικυρωμένη την κυκλοφοριακή μελέτη και όχι να βάλεις τα φανάρια και να την κάνεις μετά, Πώς αρμενίζουμε; Μήπως πάμε λίγο ανάποδα;».

«Θα καταθέσουμε ξανά ένσταση»

«Εμείς τώρα με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης θα ξανακαταθέσουμε ένσταση μιας και η απόφαση του 2015 ουδέποτε εστάλη όπως σας είπα στην Αποκεντρωμένη. Στην πορεία του χρόνου και ενώ μας κατηγόρησαν ότι θέλαμε να κάνουμε τους μηχανικούς, τους γραμματείς, τους Φαρισαίους, τους συγκοινωνιολόγους, τελικά αποδειχθήκαμε εμείς οι απλοί πολίτες πιο ειδήμονες για ζωτικά θέματα της πόλης από τους αποκαλούμενους αρμόδιους. Αν δεν είχαμε ασχοληθεί δεν θα είχε βγει κανένα από αυτά τα προβλήματα στην επιφάνεια».

«Μήπως να προσφύγουμε στο γραφείο της Ε.Ε. για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ;

«Είναι αυτός δρόμος για λεφτά που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Με ανηφόρες; Μήπως θα πρέπει να προσφύγουμε στο γραφείο της Ε.Ε. διαχείρισης ΕΣΠΑ να δούμε αν ο δρόμος καλύπτει τα διεθνή στάνταρτς για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν τα χρήματα; Ο δρόμος δεν έχει το επιτρεπτό πλάτος πρώτα από όλα για να δοθεί στην κυκλοφορία. Πρέπει να μπει όριο ταχύτητας κάτω από 40 βάση του ΚΟΚ. Άρα καταλαβαίνετε τι πάει να πει να κάνουμε ένα δρόμο κύρια έξοδο της πόλης και να υπάρχει όριο ταχύτητας κάτω από 40».