Οργή για την δήλωση Ψινάκη ότι «κοιμάται ήσυχος» μετά τους 100 νεκρούς στο Μάτι

advertisement

Ακόμα και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας ανατριχιάζει μόνο στην θύμιση της τραγωδίας που έζησε το καλοκαίρι που μας πέρασε η Ελλάδα. Η πυρκαγιά που κατέκαψε τον Ιούλιο το Μάτι και πήρε μαζί της 100 ψυχές συνανθρώπων μας, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών, είναι βαθιά χαραγμένη στην συλλογική μνήμη και έχει αλλάξει όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε σαν πολίτες και σαν άνθρωποι.

Δεν τους επηρέασε όμως όλους κατά τον ίδιο, ανάλογο τρόπο η ιστορία της μικρής Εβίτας, που βούτηξε στο κενό κυνηγημένη από τις φλόγες, ή της συζύγου και του μωρού του πυροσβέστη, που εκείνος έτρεξε στο καθήκον χάνοντάς τους για πάντα, ή των ανθρώπων που πέθαναν αγκαλιασμένοι στο μοιραίο οικόπεδο, ή εκείνων που δεν άντεξαν να κολυμπούν μισοκαμμένοι και πνίγηκαν στη θάλασσα…

«Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια, κανονικότατα», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, υπεύθυνος και για το Μάτι. «Εγώ έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, προσωπικά. Αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα, θα βγει το πόρισμα της Δικαιοσύνης. Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια, κανονικότατα. Αυτό που μπορούσαμε να έχουμε κάνει, το έχουμε κάνει», δήλωσε ο Ηλίας Ψινάκης.

Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως αυτές οι λέξεις βγήκαν από το στόμα όχι ενός τυχαίου πολίτη, αλλά ενός δημάρχου, ενός ανθρώπου που εκλέχθηκε από τους συμπολίτες του που του εμπιστεύτηκαν τις ζωές τους και το μέλλον τους, κι από αυτό δεν έμειναν παρά αποκαΐδια. Όπως άλλωστε επισημαίνουν πολλοί, η χρήση της γλώσσας που επέλεξε, αναφερόμενος στους κατοίκους της περιοχής ως «οι καμμένοι»

Ακόμα κι αν η ευθύνη δεν ήταν δική του, ή δεν ήταν όλη δική του, ακόμα κι αν όντως έκανε ό,τι μπορούσε, πώς είναι τόσο βέβαιος πως δεν μπορούσε καλύτερα; Κι αν «αυτό που μπορούσε» είχε ως αποτέλεσμα 100 νεκρούς, πώς «έχει την συνείδησή του ήσυχη» ότι όλα είναι εντάξει;

Η δήλωση του Ηλία Ψινάκη όμως σχολιάστηκε και σε τηλεοπτικές εκπομπές. «Με 100 νεκρούς και με εικόνες που έχουμε ακόμη στα μάτια μας, με ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί… να βγαίνει ένας άνθρωπος να λέει ότι κοιμάται ήσυχος το βράδυ, θα πρέπει να ντρέπεται. Λυπάμαι τόσο που ζω σε έναν τόπο που οι άνθρωποι δεν έχουν ευθιξία! Τι θα πει κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ; Θρασύτατε!», είπε η Αφροδίτη Γραμμέλη στο Πρωινό του Ant1, ενώ ο Άρης Καβατζίκης συνέχισε: «Να βγάλει τα γυαλιά και να κοιτάξει τον κόσμο λίγο στα μάτια ο κύριος Ψινάκης! Αρκετά πια με τα μαλλιά, τα γυαλιά και τα φουσκωτά και τα πάρτι. Μου έρχεται να μπήξω τα κλάματα με τις εικόνες που έχουμε ζήσει. Σας παρακαλούμε με τις αηδίες».