Μπλεγμένος σε σκάνδαλο εταιρίας που έδινε μίζες στον Καντάφι ο πρωθυπουργός του Καναδά

Αντιµέτωπος µε το µεγαλύτερο σκάνδαλο της πολιτικής του καριέρας, το οποίο συνδέεται µε µίζες εταιρείας προς το καθεστώς Καντάφι και την προσπάθεια κουκουλώµατος της υπόθεσης, βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, ο Καναδός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι προσπάθησε µέσω στενών συµβούλων του να παρέµβει στο έργο της πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης Τζόντι Γουίλσον-Ρέιµπουλντ ούτως ώστε να µην ασκηθούν κατηγορίες για απάτη και δωροδοκία εναντίον της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρείας SNCLavalin.

 

Η κατασκευαστική, η οποία απασχολεί περισσότερους από 50.000 εργαζόµενους παγκοσµίως, φέρεται να δωροδοκούσε από το 2001 µέχρι και το 2011 µέλη της οικογένειας και του καθεστώτος Καντάφι µε ποσά που φτάνουν τα 48 εκατοµµύρια καναδικά δολάρια (32 εκατοµµύρια ευρώ) ούτως ώστε να εξασφαλίζει συµβόλαια και συµβάσεις για έργα στη Λιβύη.

Το σκάνδαλο ξεκινά από τη στιγµή που η υπόθεση αρχίζει να εξετάζεται από την καναδική ∆ικαιοσύνη. Οι άνθρωποι της εταιρείας, µε το που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να απαγγελθούν κατηγορίες, ξεκίνησαν µια εκστρατεία πίεσης ούτως ώστε να φτάσουν σε εξωδικαστικό συµβιβασµό πριν από την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των στελεχών της, καθώς σε περίπτωση που εκείνη κριθεί ένοχη, τότε της αφαιρείται το δικαίωµα συµµετοχής σε διαγωνισµούς του ∆ηµοσίου για µια δεκαετία.

Η πίεση αυτή µετεφέρθηκε προς την υπουργό ∆ικαιοσύνης µέσω στενών συµβούλων του πρωθυπουργού (µεταξύ αυτών και ο προσωπικός φίλος και στενότερος συνεργάτης του Τριντό, Τζέραλντ Μπατς). Η Γουίλσον-Ρέιµπουλντ γνωστοποίησε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρέµβει στο έργο των εισαγγελέων και παραιτήθηκε. Λίγο νωρίτερα έχει παραιτηθεί και ο Τζέραλντ Μπατς.

Η κ. Ρέιµπουλντ την Τετάρτη προσκλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής ∆ικαιοσύνης της καναδικής Βουλής. Εκεί υποστήριξε ότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τής άσκησαν αφόρητες πιέσεις, φτάνοντας σε σηµείο να εκτοξεύσουν ακόµη και συγκαλυµµένες απειλές ότι η στάση της τη φέρνει σε ευθεία σύγκρουση µε τον πρωθυπουργό Τριντό. Μάλιστα, στην κατάθεσή της εκείνη υποστήριξε ότι της µίλησε για το θέµα και ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός του Καναδά δεν αρνήθηκε ότι ο ίδιος και το επιτελείο του συζήτησαν για την υπόθεση SNC-Lavalin µε την πρώην υπουργό.

Ο ίδιος όµως υποστηρίζει ότι όλες οι συζητήσεις διαπνέονταν από σεβασµό προς την υπουργό και ότι ήταν εντός του πλαισίου του νόµου. Στόχος του, όπως υποστήριξε, είναι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των Καναδών. Ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει το όλο θέµα, δηµοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το σκάνδαλο έχει κοστίσει πολιτικά στο κυβερνών κόµµα των Φιλελευθέρων και µάλιστα εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Τριντό.