ΠΑΤΡΑ: Αλλαγές στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο – Σήμερα και στις 5 Μαρτίου

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πατρών για τις αλλαγές στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει τις επόμενες ημέρες αναφέρει:
Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην υγεία πάει από το κακό στο χειρότερο. Στην περιοχή μας και ειδικά εδώ στην Πάτρα είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δύο μεγάλα νοσοκομεία, υπάρχουν ολόκληρα τμήματα που δεν λειτουργούν λόγο ελλείψεων, υποβαθμίζεται το Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων, ενώ συνεχίζουν να υποβαθμίζονται οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν ξεχνάμε ότι ήδη έκλεισαν τα νοσοκομεία Θώρακος και 409 που κάλυπταν μεγάλες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Η σημερινή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας ή περίθαλψης και ψάχνουν απελπισμένα για κάποιο ιατρικό ραντεβού, ταλαιπωρούνται στις εφημερίες των νοσοκομείων και πολλές φορές καταλήγουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας, τους εργαζόμενους και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας παίρνει θέση. Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια.
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Να απαιτήσουμε όλα όσα χρειάζονται, όλα όσα έχουμε ανάγκη.
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Να πάρουν μέρος στην Εκδήλωση – Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 1 Μάρτη στις 6:00 στο ΕΚΠ, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο. Να δώσουν όλοι δυναμικό παρόν στη παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Μάρτη στις 10:00πμ έξω από την 6η ΥΠΕ.
Διεκδικούμε:
• Να γίνουν τώρα προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία της πόλης μας, μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Άμεση αντικατάσταση του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού με νέο και σύγχρονο. Άμεση συντήρηση και αναβάθμιση του κτηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου.
• Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση, όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου απασχολούνται πάνω από 2000 εργάτες.
• Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
• Να γίνει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτηρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων και παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
• Σήμερα προκύπτει άμεση ανάγκη για δημιουργία σύγχρονου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο κτήριο του πρώην Νοσοκομείου 409, με συντήρηση και ανακατασκευή του κτηρίου, επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ενός νοσοκομείου που θα καλύπτει όλη τη Δυτική Ελλάδα.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε καθαριότητα, φύλαξη και μαγειρεία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.
• Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ανανέωση του εξοπλισμού τους. Δημιουργία νέου σταθμού ΕΚΑΒ στην Ανατολική πλευρά της Πάτρας που να καλύπτει και τις ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών.
• Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6η ΥΠΕ, που μένουν κλειστές λόγο έλλειψης προσωπικού. Είναι χιλιάδες τα περιστατικά που περιμένουν για αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά, τροχαία, κτλ και πολλές φορές αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα.
• Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.
• Αποκλειστικά κρατικές δωρεάν υπηρεσίες και κέντρα για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ και των υπερήλικων.

Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
• Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).