Ο Τραμπ είχε δώσει άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων στον Τζάρεντ Κούσνερ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει τον Μάιο τον προσωπάρχη του να δώσει στον γαμπρό και σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων, έγραψε η εφημερίδα The New York Times χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απαίτηση αυτή προβλημάτισε τα στελέχη της κυβέρνησης και ο τότε γενικός γραμματέας της προεδρίας, ο στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι, συνέταξε εσωτερικό μνημόνιο στο οποίο κατέγραφε πως διατάχθηκε να δώσει άδεια στον Κούσνερ.

Ο τότε νομικός σύμβουλος της προεδρίας, ο Ντόναλντ ΜακΓκάν, επίσης συνέταξε εσωτερικό έγγραφο στο οποίο κατέγραφε τις επιφυλάξεις του και ότι συνιστούσε να μην δοθεί στον σύμβουλο του Τραμπ τέτοια άδεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, τα δύο έγγραφα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα τον Ιανουάριο, όταν διαβεβαίωσε πως δεν διαδραμάτισε τον παραμικρό ρόλο στο να λάβει ο Κούσνερ την άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων (1).

Ερωτηθείσα σχετικά με το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς περιορίστηκε να απαντήσει «δεν σχολιάζουμε τη χορήγηση αδειών χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων».

Ο Πίτερ Μιριτζάνιαν, εκπρόσωπος του δικηγόρου του Κούσνερ, του Έιμπ Λόουελ, σημείωσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τις άδειες αυτές διαβεβαίωσαν πέρυσι πως το ζήτημα του Κούσνερ διευθετήθηκε «με την προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς πίεση από οποιονδήποτε».

«Τα νέα δημοσιεύματα, ακόμη κι αν είναι ακριβή, δεν μεταβάλλουν αυτό που είχε πιστοποιηθεί τότε», πρόσθεσε ο Μιριτζάνιαν.

Η ισχύς της προσωρινής άδειας χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων του Κούσνερ είχε ανασταλεί τον Φεβρουάριο του 2018 από τον Κέλι, όπως συνέβη επίσης σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνονταν στον Λευκό Οίκο μετά τον σάλο που είχε προκαλέσει η αποπομπή του Ρομπ Πόρτερ, εν μέσω καταγγελιών εναντίον του για ενδοοικογενειακή βία από τις δύο πρώην συζύγους του.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Ελάιτζα Κάμινγκς τόνισε σε ανακοίνωσή του πως το δημοσίευμα των Τάιμς υπονοεί πως ο Τραμπ «έδωσε πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα διαβαθμισμένα έγγραφα της χώρας μας στον γαμπρό του αψηφώντας τις συμβουλές των επαγγελματιών του προσωπικού του».

Νωρίτερα φέτος, ο Κάμινγκς ανήγγειλε ότι η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της οποίας προεδρεύει, θα διενεργήσει έρευνα για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων που εφαρμόζονται στην προεδρία των ΗΠΑ.