Κύπρος: Έσοδα 500 – 600 εκατ. ευρώ ετησίως από το φυσικό αέριο

Με ψήφους 43 υπέρ, 7 εναντίον και χωρίς αποχές η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογοναθράκων) και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων και για συναφή θέματα.

Ο νόμος που ψηφίστηκε περιέχει τροπολογία επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, και υπερψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον. Η τροπολογία αποσυνδέει, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το Ταμείο από το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και διαλαμβάνει πως το δημόσιο χρέος θα εξυπηρετείται με πόρους του ταμείου (έσοδα από φυσικό αέριο) μόνο εφόσον υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ.

Στο κείμενο που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι αυτή αποσκοπεί στο να είναι η λειτουργία του Ταμείου θεσμοθετημένα εύρυθμη και να διασφαλίζει ότι η απόδοση του μέσω επενδύσεων θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Tα έσοδα από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εφόσον ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίησή του, αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ €500-€600 εκ. ετησίως σε ορίζοντα δωδεκαετίας.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Υδρογοναθράκων πριν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η Δημοκρατία θα στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι προσεγγίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και των εσόδων που προκύπτουν από τέτοια δραστηριότητα με υπεύθυνο τρόπο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβοηθήσει στην παρουσίαση της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.