(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Μέρα αυθεντικού αποκριάτικου ξεφαντώματος και γλεντιού

Μέρα αυθεντικού αποκριάτικου ξεφαντώματος, γλεντιού, ξεγνοιασιάς και μια πολύ καλή ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε με ιδανικό τρόπο στην Πάτρα, πρωτεύουσα του Καρναβαλιού εμπλέκοντας όλο τον κόσμο σε ένα γενικευμένο πανηγύρι.

Από το πρωί οι αυτοσχέδιες ψησταριές απλώθηκαν σε όλη την πόλη και οι μουσικές, οι χοροί, τα πειράγματα και οι ευχές κράτησαν καλά καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Μετά τις εμφανίσεις των ορχηστρών χάλκινων πνευστών από τη Μακεδονία στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης και τη συναυλία της Αθηναϊκής Κομπανίας στο Νότιο Πάρκο, το κέφι και η αποκριάτικη διάθεση κρατήθηκαν αμείωτα ως το βράδυ με τα αυθεντικά παραδοσιακά δρώμενα να έχουν την τιμητική τους.

Το αποκορύφωμα της ξεχωριστής γιορτής συντελέστηκε με το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που είχε ετοιμάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και ένωσε της Κάτω και Άνω Πόλη δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαράς και εξωστρέφειας.

Κεντρικός άξονας των δράσεων ήταν το δρώμενο «Ο Γάμος του Καραγκιόζη», Η έναρξη της πομπής έγινε από την πλατεία Ταμπαχάνων με την πλατφόρμα όπου επέβαινε ο Καραγκιόζης με προπομπό και συνομιλητή τον Χατζηαβάτη. Η πομπή στην κάθοδό της στη Γερμανού συνάντησε τον Μπαρμπαγιώργο και άλλους ήρωες του θεάτρου σκιών, και βέβαια τη νύφη και την παρέα της, που έφτασε στην συμβολή των οδών Γερμανού και Αγίου Δημητρίου με πομπή που είχε ξεκινήσεις από την Αγία Αικατερίνη. Στην κάθοδο της Γερμανού τα συναπαντήματα και οι χοροί (βλάχικοι, ζακυνθινοί, κρητικοί, τσιφτετέλια) συνεχίζονταν και όλοι μαζί, μαζί με τις μπάντες χάλκινων πνευστών από τη Μακεδονία ακολούθησαν τη διαδρομή   Γερμανού, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Νικολάου, Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Μαιζώνος, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, ενώνοντας την Άνω και Κάτω Πόλη σε ένα αυθεντικό πανηγύρι.

Στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου τελέστηκε ο Γάμος του Καραγκιόζη με τη νύφη με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα και μάρτυρες τον Μπαρμπαγιώργο που έδωσε τη νύφη στο γαμπρό, τον Χατζηαβάτη και τον Πασά, που έδωσε την ευχή του. Το ζευγάρι φιλήθηκε αν και η νύφη είχε φάει μπακαλιάρο. Σους ρόλους ακούστηκαν οι φωνές του καραγκιοζοπαίκτη Χρήστου Πατρινού και των συνεργατών του όπως και στην πομπή. Καθόλη τη διάρκεια της πομπής το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων και στα συναπαντήματα χόρευε παραδοσιακούς χορούς. Μετά την επίσημη επικύρωση του γάμου με πασά και με κουμπάρο ακολούθησε γλέντι με τις ορχήστρες χάλκινων, που ενώθηκαν σε ένα μοναδικό σύνολο για τους συμμετέχοντες και για τον κόσμο. Ήχοι από τρομπέτες και πνευστά, ακορντεόν και κρουστά πρόσφεραν μια εκλεκτή στιγμή της υπαίθριας αποκριάτικης διασκέδασης, όπου οι σημαντικοί δεξιοτέχνες ξετύλιξαν το μοναδικό ταλέντο τους και ταυτόχρονα μια γνήσια αποκριάτικη πλευρά, που ανθεί σε πολλές μακεδονικές πόλεις.

Στα βραδινά δρώμενα συμμετείχαν: Καραγκιόζης και χαρακτήρες: Χρήστος Πατρινός με τους συνεργάτες του, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων, μέλη από τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και μέλη της Σχολής Χορού Keep Dancing της Μίνας Παναγιωτοπούλου.

Παράλληλα στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη ξετυλιγόταν μια άλλη παραδοσιακή όψη της Αποκριάς, που σχετιζόταν με τις επτανησιακές καντάδες. Η εξαιρετική χορωδία «Κανταδόροι της Santa Maura» με μέλη και φίλους του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» συνοδευόμενη από μικρή μουσική μπάντα, αποτελούμενη από κιθάρες και ακορντεόν, ταξίδεψε τους θεατές- ακροατές που συγκεντρώθηκαν για να τους απολαύσουν. Επτανησιακές καντάδες και παλαιά αποκριάτικα τραγούδια μετέφεραν  τη φρέσκια αύρα των Επτανήσων και ξύπνησαν νοσταλγικά μνήμες αλλοτινών εποχών.

«Εις τον αφρό της θάλασσας», «Ο μπαρμπα Γιάννης κανατάς», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Λαλούν τ’ αηδόνια», «Απόψε την κιθάρα μου», «Μενεξέδες και ζουμπούλια» και άλλα αξέχαστα τραγούδια γέννησαν συναισθήματα και έφεραν στο νου και την ψυχή ρομαντικές εποχές.

Η Τσικνοπέμπτη, με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό έδωσε μια ιδανική αφορμή για να ξεφύγουμε από τους συμβατικούς μας ρυθμούς. Κατέβασε πολύ κόσμο στους δρόμους θέτοντάς τον σε αποκριάτικη εγρήγορση. Ένα μεγάλο ολοήμερο  υπαίθριο γλέντι, όπως υπαγορεύει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, που ειδικά στην Πάτρα λαμβάνει απρόοπτες διαστάσεις.