ΠΑΤΡΑ: Βραδιά εξομολογήσεων με την Ερση Σωτηροπούλου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Οσοι βρέθηκαν, κι ήταν πολλοί, προχθές βράδυ στο «Discover» για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της βραβευμένης πατρινής συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου «Ανθρωπος στη θάλασσα» (εκδ. Πατάκη) είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Σωκράτη Σκαρτσή ποιητή-ομ. καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών να καλωσορίζει την παλιά του μαθήτρια στην ποίηση, της οποίας η στροφή στην πεζογραφία τον είχε λυπήσει και θυμώσει,όπως παραδέχτηκε. Χαρακτήρισε τον «Ανθρωπο στη θάλασσα»: «Παιχνίδι ποιητικής γραφής Μορφολογικά ετερόκλητο αλλά με κέντρο τον θάνατο και τον πρόσφατο πόνο του, αλλά και με προκλητικό το παρών του έρωτα». Ενώ, μεταξύ άλλων, στάθηκε στη γνήσια ελεύθερη γλώσσα του έργου, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι «η γυμνή ποιότητα των λέξεων».
Ακολούθησε η παρέμβαση του Πάνου Αλεξόπουλου, επ. καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, που συγκίνησε βαθιά τη συγγραφέα. «Η Ερση Σωτηροπούλου θέτει τον δάκτυλον εις το τύπον των ήλων. Xωρίς να διολισθαίνει σε μελοδραματικές ευκολίες μιλάει αιχμηρά, κοφτά, στακάτα, με φαρμακερό και σαρκαστικό χιούμορ για τη φθορά της μητέρας, για τις αλλαγές στη γλώσσα, στη μνήμη της, για το θάμπωμα της προσωπικότητάς της, για την αδυναμία της να προσανατολιστεί στον χώρο, για τη φοβισμένη μαμά, για τον άνθρωπο που παλεύει διαρκώς με τα κύματα στην παγωμένη θάλασσα του Αρκτικού κύκλου. Η συγγραφέας δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτό. Δεν κρύβεται στροθοκαμηλικά πίσω από την άρρωστη μητέρα, τις δυσκολίες και τις ανάγκες της. Εξομολογείται τις πληγές που ανοίγονται και στη ζωή της ίδιας της Ερσης» είπε, μεταξύ άλλων ο Π. Αλεξόπουλος.
Εξομολογητική και στη συνομιλία της με την Κρίστυ Κουνινιώτη της «Π», η συγγραφέας εξήγησε πώς γράφτηκε το βιβλίο στο υψηλής συγκίνησης, τοπίο των παγετώνων, μίλησε για τη σχέση της με τη μητέρα της -που «πέρασε από σαράντα κύματα», μοιράστηκε μνήμες -κάποιες αστείες- με την κυνική μητέρα που σαφώς την προτιμούσε από την άλλη- την ανήμπορη-, ενώ ομολόγησε ότι δεν έχει συμφιλιωθεί ούτε με τον θάνατο ούτε με την ορφάνια.