Η Κίνα εκφράζει την «έντονη ανησυχία» της για την κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν χθες Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών κατά τις οποίες κατέρριψαν οι μεν μαχητικά αεροσκάφη των δε.

Ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ σήμερα.

Ο Κουρέσι επικοινώνησε με τον Ουάνγκ για τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, κατά την ανακοίνωση.

Ο Ουάνγκ «επανέλαβε την ελπίδα του ότι τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης», καθώς και την πάγια θέση της κινεζικής διπλωματίας πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, κατά το κείμενο.

Η Ινδία εξαπέλυσε την Τρίτη αεροπορική επιδρομή εναντίον βάσης εκπαίδευσης «μαχητών», την πρώτη στο έδαφος του Πακιστάν από τον πόλεμο του 1971, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι τη 14η Φεβρουαρίου στο Κασμίρ που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που δύο δυνάμεις με πυρηνικά οπλοστάσια διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές η μια εναντίον της άλλης. Οι στρατοί ξηράς των δύο κρατών αντάλλαξαν πυρά σε τουλάχιστον 10 τοποθεσίες.