Για πρώτη φορά Αφροαμερικανίδα δήμαρχος στο Σικάγο

Οι κάτοικοι του Σικάγο, της τρίτης σε πληθυσμό πόλης των ΗΠΑ, θα εκλέξουν τον Απρίλιο την πρώτη Αφροαμερικανίδα δήμαρχό τους: στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών θα κονταροχτυπηθούν δύο γυναίκες, η Λόρι Λάιτφουτ και η Τόνι Πρεκγουίνκλ.

Η Λάιτφουτ με ποσοστό 17,5 % και η Πρεκγουίνκλ με 16% κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Τρίτη, στον οποίο συμμετείχαν άλλοι 12 υποψήφιοι για τη θέση του απερχόμενου, Δημοκρατικού δημάρχου Ραμ Εμάνιουελ.

Από το 1837 στο Σικάγο έχει εκλεγεί δήμαρχος μόνο μία γυναίκα και μόνο ένας Αφροαμερικανός (άνδρας). Στην περίπτωση που νικήσει η Λάιτφουτ, θα γίνει η πρώτη ομοφυλόφιλη γυναίκα που θα αναλάβει τα ηνία της πόλης η οποία μαστίζεται από τη βία και τις φυλετικές ανισότητες.

«Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μια μαύρη, προερχόμενη από μια οικογένεια ταπεινής καταγωγής σε μια βιομηχανική πόλη που πλήττεται από φυλετικές διακρίσεις να φτάνει στον δεύτερο γύρο για να γίνει η επόμενη δήμαρχος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας», είπε η 56χρονη πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας μιλώντας στους υποστηρικτές της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Η Τόνι Πρεκγουίνκλ, 71 ετών, είναι η πρόεδρος της κομητείας Κουκ, όπου βρίσκεται το Σικάγο.

Οι δύο γυναίκες κέρδισαν μεταξύ άλλων τον Μπιλ Ντέιλι, πρώην προσωπάρχη του Μπαράκ Ομπάμα και γιο και αδελφό δύο πρώην δημάρχων της πόλης. Υποψήφιος ήταν επίσης και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Γκάρι ΜακΚάρθι.

Η νέα δήμαρχος, όποια και αν εκλεγεί στις 2 Απριλίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της πόλης και κυρίως την εγκληματικότητα. Μόνο το 2018 έγιναν περισσότερες από 550 δολοφονίες στο Σικάγο, δηλαδή διπλάσιες απ’ όσες αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες από κοινού.