ΠΑΤΡΑ: Τα «θαύματα» του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων – Στους 6.500 οι ασθενείς ετησίως – Περί τις 2.000 οι επμβάσεις

6.500 παιδιά νοσηλεύτηκαν το 2018,  31.500 παιδιά αντιμετωπίστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία, 31.500 ακτινολογικές εξετάσεις, 140.000 εργαστηριακές εξετάσεις, 2.500 παιδιά αντιμετωπίστηκαν στο ακουολογικό τμήμα, 3.500 περιστατικά στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο πλην ψυχιατρικών και  1.800 χειρουργικές επεμβάσεις
Πιθανόν τα παραπάνω νούμερα, που παρουσίασε η διοικήτρια του Καραμανδανείου Βασιλική Γεωργιοπούλου κατά την χθεσινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, να μην είχαν καμία σημασία εάν δεν αφορούσαν στο παραγόμενο έργο του μικρού Καραμανδανείου. Του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της ευρύτερης περιφέρειας που έχει καταφέρει – χάρις στην ομαδική υπερπροσπάθεια του συνόλου των εργαζομένων του- να στέκει όρθιο παρά την υποστελέχωσή του και τη γερασμένη κτιριακή και τεχνολογική του υπόσταση. Τελευταίο πλήγμα του Καραμανδανείου αποτέλεσε η συνταξιοδότηση πέντε στυλοβατών του.

Πέντε γιατρών που υπηρέτησαν επί τρεις δεκαετίες και πλέον τα παιδιά της περιφέρειας.
Η συνταξιοδότησή τους άφησε πίσω μεγάλο κενό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακάλυπτο. Για παράδειγμα, το Νευρολογικό τμήμα έχει αναστείλει τη λειτουργία του καθώς δεν διαθέτει κανέναν γιατρό και τα παιδιά παραπέμπονται στην Αθήνα ακόμα και για ένα απλό εγκεφαλογράφημα ενώ στην Ορθοπαιδική Κλινική έχει απομείνει μόλις ένας μόνιμος γιατρός.
Υπό τις συνθήκες αυτές ήταν απολύτως δικαιολογημένη η δημόσια έκκληση του προέδρου των εργαζομένων, χειρουργού Βασίλη Αλεξόπουλου για στήριξη του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Τα μεγάλα λόγια δεν αρκούν για να γίνουμε ένα πλήρως οργανωμένο παιδιατρικό νοσοκομείο. Χρειάζεται πολιτική βούληση» τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος καλώντας τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Πατρέων, που ήταν παρόντες-σε αντίθεση με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας- να βοηθήσουν στη στελέχωση του νοσοκομείου, την κτιριακή και τεχνολογική του αναβάθμιση.
Την ανάγκη στήριξης του νοσοκομείου υπογράμμισε και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γεώργιος Γεωργίου ευχόμενος το 2019 να είναι η χρονιά του Καραμανδανείου.

Ωστόσο η κ. Γεωργιοπούλου ανακοίνωσε ότι με τη συνδρομή της περιφέρειας έχουν δρομολογηθεί κάποιες εξελίξεις που θα διαμορφώσουν μία καλύτερη προοπτική για το νοσοκομείο. Καταρχάς ανέφερε ότι ανανεώθηκε ο αναισθησιολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου και εντός του έτους θα εγκατασταθεί ο Μαγνητικός Τομογράφος. Επίσης εγκρίθηκε κονδύλι από την Περιφέρεια για την αντικατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και υπάρχει σε εξέλιξη η μελέτη για την ενεργειακή του αναβάθμιση.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η διοικήτρια ανέφερε: «Το προσωπικό μας μειώθηκε αλλά ελπίζουμε βάσει των υποσχέσεων που μας έχουν δοθεί από την 6η ΥΠΕ ότι θα γίνουν άμεσα προκηρύξεις. Για το Νευρολογικό μας Τμήμα έχει έρθει ο γιατρός και αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του. Παράλληλα πετύχαμε να αυξηθούν οι κλίνες μας κατά πέντε κι έτσι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και την Παιδοψυχιατρική Κλινική».