(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» – Σχέδιο περιοχών για τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας.

Την Πέμπτη 21/2/2019 στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και κατόπιν πρωτοβουλίας της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., όπου συζητήθηκε το σχέδιο συνεργασίας περιοχών με τίτλο «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας».
Κατά τη συνάντηση καταγράφηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί το δυναμικό και η μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας, να ενταχθεί δυναμικά στην ταυτότητα των περιοχών, να διασυνδεθεί με τον τουρισμό και να τονωθεί το ηθικό των παραγωγών αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος, η καλλιέργεια του οποίου έχει ήδη ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι 6 Αναπτυξιακές Εταιρείες των περιοχών παραγωγής κορινθιακής σταφίδας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) και λοιποί φορείς, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Φώτης Κόττης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Τζώρτζης Συγούρος, Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου και Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων, Νίκος Τσίπηρας, Πρόεδρος ΕΔΠ LEADER Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου και Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης, Διευθυντής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου, Ηρώ Τσιμπρή, Γ. Διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Νίκος Θεοφιλόπουλος, Γ. Διευθυντής της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Α.Ε., Γιώργος Κωστούρος, Γ. Διευθυντής της ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Α.Ε., Λάμπρος Καπνίσης, Συντονιστής Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου, Μιχάλης Κομματάς, εκπρόσωπος της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε., Αλέξανδρος Κοψαχείλης, εκπρόσωπος του Δικτύου συνεργασίας Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Μαρίνης Μπερέτσος, Συντονιστής του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων, Σπύρος Φλώρος, Πρόεδρος Ε.Δ.Π. LEADER ΠΑΡΝΩΝΑ Α.Ε., Δημήτρης Κούτρας, εκπρόσωπος του ΣΚΕΑΝΑ και της έκθεσης W-eat.
Ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων και εμπνευστής του σχεδίου, προέβη σε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της σταφίδας, επισημαίνοντας τις δυνατότητες όχι απλά του προϊόντος αλλά της ιστορίας, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας της σταφίδας, λόγους που οδήγησαν στην έμπνευση του συγκεκριμένου σχεδίου, στην εμπλοκή όλων των περιοχών της μαύρης σταφίδας και στην προώθησή του για έγκριση και ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER/CLLD 2014-2020.

Με γενικό συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια και ο πολιτισμός της σταφίδας βρίσκονται μέσα στο DNA των ανθρώπων της περιοχής και αποτελούν τον γαστρονομικό της πλούτο, οι συμμετέχοντες είδαν θετικά την πρόταση της κας Τσιμπρή να πραγματοποιηθεί παρουσίαση του σχεδίου σε εκδήλωση της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στην έκθεση W-eat στις αρχές Απριλίου στην Πάτρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος CLLD/LEADER. Οι υπόλοιπες Αναπτυξιακές εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάδειξης της παραϊόνιας γαστρονομίας με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την παρουσίαση των μέχρι σήμερα δράσεών τους σχετικά με την γαστρονομία των περιοχών τους, όπως και τα σχέδια που έχουν καταρχήν εγκριθεί στα πλαίσια των τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών τους και αφορούν συνεργασίες περιοχών για την ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητάς τους.