(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας φιλοξένησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε το κοινό, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του φορέα. Τόνισε την σημασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναφερόμενος στο έργο που αυτή επιτελεί από την ίδρυσή της και την αρωγή που έχει παράσχει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανέφερε ενδεικτικά, ότι η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 5200 έργα με ποσό το οποίο ξεπερνά τα 130 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κος Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και εκείνος στην σπουδαιότητα της επίσκεψης στελεχών μίας τόσο δυναμικής τράπεζας στην περιοχή της Αχαΐας και αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της Αχαΐας καθώς και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην σύλληψη της ιδέας συγκρότησής της, τον σκοπό και την δράση της Τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε το 1991 στο Λονδίνο μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης και αυτή τη στιγμή οι μέτοχοι της προέρχονται από 68 χώρες, ενώ η ίδια έχει παρουσία σε 38 χώρες.

Στην Ελλάδα η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ήρθε το 2015. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα με 44 χρηματοδοτούμενα έργα 2.2 δις ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην οποία η Τράπεζα έχει κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία έτη. Υποστηρίζει τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δανειοδοτήσεις ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχοντας η ίδια με κεφάλαιο στο μετοχικό σχήμα.

Σκοπός της είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η βοήθεια στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των επενδύσεων. Η Ευρωπαική Τράπεζα εμφανίσθηκε στην Ελλάδα μέσα στον καιρό της κρίσης οπότε προσπάθησε να βρει και εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στον αγροδιατροφικό τομέα, στην πράσινη ενέργεια αλλά και στον τουρισμό. Από το Μάρτιο του 2018 λειτουργεί παράλληλα με τον χρηματοδοτικό κλάδο και αντίστοιχος συμβουλευτικός.

Έγινε εκτενής αναφορά στον τρόπο λειτουργίας της συμβουλευτικής παροχής του οργανισμού με ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από τους παρευρισκομένους. Η Τράπεζα επιδοτεί με 70% το επιχειρηματικό πλάνο εταιρειών οι οποίες απευθύνονται σε αυτήν. Παρέχει συμβούλους τους οποίους επιλέγουν οι επιχειρήσεις και στη συνέχεια επιδοτεί την εκπόνηση του σχεδίου. Στην συνέχεια μπορεί η εταιρεία να απευθυνθεί στην Τράπεζα και για χρηματοδότηση-δανειοδότηση.

Η συμβουλευτική παροχή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες ειδικά στα πρώτα τους βήματα αδυνατούν να δώσουν σημαντικά ποσά για τέτοιου είδους εργασίες. Η Τράπεζα έρχεται καταρχήν να ακούσει την εταιρεία να αφουγκρασθεί ποια είναι η δυναμική της και ποιά τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητές της και μαζί να βρουν μία προσήκουσα λύση.

Υπήρξε μία πολύ διαφωτιστική παρουσίαση η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό.