Βενεζουέλα: Πόλεμος στα σύνορα με τη Βραζιλία – Τέσσερις νεκροί και 58 τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και άλλοι 58 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες σε όλη τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη των ενόπλων δυνάμεων που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, οι τέσσερις νεκροί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, ήταν αυτόχθονες Πεμόν, μέλη δηλαδή μιας φυλής ιθαγενών που ζουν στην πολιτεία Μπολίβαρ.

“Άλλοι εννέα άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή των συνόρων” της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα”, είπε ο διευθυντής της Foro Penal, Αλφρέδο Ρομέρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Πρόκειται για μια σοβαρή επίθεση εναντίον των αυτοχθόνων, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Γκονσάλο Ιμιόμπ, άλλος εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημειώνοντας ότι οι ιθαγενείς έχουν στοχοποιηθεί επειδή τάσσονται υπέρ της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Το Σαββατοκύριακο, στις κοινότητες Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν (κοντά στη Βραζιλία), Ουρένια και Σαν Αντόνιο δελ Τάτσιρα (στα σύνορα με την Κολομβία) σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βάλει στη χώρα τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που αρνείται να δεχτεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το Foro Penal επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από σφαίρες είναι υψηλός. “Κάποιοι δέχτηκαν τέσσερις, πέντε πυροβολισμούς (…) Συνολικά έχουμε 58 τραυματίες”, είπε ο Ρομέρο. Στο νοσοκομείο Μπόα Βίστα της Βραζιλίας, όπου μεταφέρθηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες, νοσηλεύονται 20 άνθρωποι και οι 19 από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες.

“Η κατάσταση στη Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν είναι πολύ σοβαρή, με νυχτερινές επιδρομές και πυροβολισμούς, όπως χθες το βράδυ (Κυριακή). Η Ουρένια είναι πρακτικά υπό πολιορκία. Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες για δράση ένοπλων παραστρατιωτικών στη Σάντα Ελένα αλλά και στην Ουρένια”, κατέληξε ο Ρομέρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ