Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα ξεριζώσουν τον «αυταρχισμό» από Νικαράγουα και Κούβα

Δεν τελειώνει στη Βενεζουέλα η αμερικανική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Ήδη, ο πρόεδρος Τραμπ κατονόμασε τρεις χώρες -Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Κούβα -λέγοντας ότι το «μεγάλο δυναμικό» τους θα ξεκλειδωθεί με την κατάρρευση του σοσιαλισμού.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, το Κογκρέσο από πέρυσι έχει επιβάλλει δυσβάσταχτα οικονομικά  μέτρα τα οποία θα δυσκόλευαν την προσπάθεια της Νικαράγουα να αποκτήσει διεθνή δάνεια,  και χρεώνοντας με κυρώσεις τους κορυφαίους αξιωματούχους της Μανάγκουα.

Οι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠA, Mike Pompeo, υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους κατοίκους της Νικαράγουα και της Κούβας να αντισταθούν στα «μη δημοκρατικά καθεστώτα» σ’ αυτές τις χώρες.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τις προσπάθειες να επιβάλουν νέα κυβέρνηση στη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Telemundo εάν οι ΗΠΑ «θα βοηθήσουν» τους ανθρώπους που ζουν σε «μη δημοκρατικά καθεστώτα» στη Νότια Αμερική.

«Ναι, η κυβέρνηση του Προέδρου Trump το έχει πράξει και θα συνεχίσει να το κάνει. Όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά σίγουρα στη Νικαράγουα και την Κούβα», ανέφερε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται επιμελώς για να επιτύχει καλά αποτελέσματα γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Όπως δήλωσε ακόμη,  οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τους λαούς αυτών των χωρών να ανυψωθούν ενάντια στον «ζυγό αυταρχισμού» και «να επιτύχουν καλύτερη πολιτική κατάσταση».

Τα σχόλιά του ακολουθούν το εμπρηστικό ξέσπασμα του κύριου σύμβουλου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος έγραψε στο  Twitter ότι «οι μέρες είναι αριθμημένες» του Προέδρου της Νικαράγουας Ντάνιελ Ορτέγκα και ότι «ο λαός της Νικαράγουα θα είναι σύντομα ελεύθερος».

Όλα αυτά καθώς η Ουάσινγκτον αύξησε την πίεση που ασκεί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει με επιτυχία την «απόπειρα πραξικοπήματος»  στο οποίο καθοδηγείται ο αυτοανακηρυγμένος «προσωρινός πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει    αναμέτρηση με την κυβέρνηση στο Καράκας βοηθούμενος κι  από την “ανθρωπιστική βοήθεια” των ΗΠΑ μέσω Κολομβίας και  Βραζιλίας.

Ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπα, Τζον Μπόλτον, επανέρχεται στον επί δεκαετίες πόλεμο εναντίον του προέδρου   της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, υπονοώντας ότι η αλλαγή καθεστώτος που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Trump, οι ημέρες του Ορτέγκα είναι μετρημένες και ο λαός της Νικαράγουα θα είναι σύντομα ελεύθερος», υποστήριξε ο Μπόλτον στο  Τweet .

Το κράτος αυτό της Κεντρικής Αμερικής έχει γνωρίσει αναταραχές από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, με διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του κόμματος των Sandinista Ortega, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2007, και κέρδισε ακόμη μια πενταετή θητεία το 2016.

Η αντιπαλότητα των ΗΠΑ με τον Ορτέγκα πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, στο περιβόητο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρας» το 1985.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα την εξέγερση εναντίον της αριστερής κυβέρνησης και τον περασμένο Νοέμβριο ο Μπόλτον σε ομιλία του ζητούσε την «απομάκρυνση από την εξουσία» αυτού που ονόμασε «τρόικα της τυραννίας» – Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Κούβα – ένα «λυσσαλέο λίκνο του κομμουνισμού στο δυτικό ημισφαίριο».